Aspectele relevante pentru acestă săptămână bursieră la Bursa de Valori București le-am sintetizat în secțiunile de mai jos:
Piața acțiunilor:
- Valoarea săptămânală tranzacționată la Bursa de Valori București, incluzând toate instrumentele, a fost de 165 milioane de lei, comparativ cu săptămâna trecută, când s-au tranzacționat 150 milioane lei
- Media săptămânală a tranzacțiilor pentru anul în curs este de 249 milioane lei
- Indicii bursieri au avut suferit corecții în intervalul -0,79% (BET-FI) și -0,29% (BET-NG)
- Top 3 simboluri tranzacționate în această săptămână au fost: FP, EL și SNG
- Cea mai mare diminuare de preț, pentru acțiunile lichide, a fost la BIO (-6,01%)
- Cea mai mare creștere de preț, pentru acțiunile lichide, a fost la BCC (+6,77%)
- SNN - convocă AGA pentru majorarea capitalului social cu 241 milioane lei (bani de la acționari, terenuri de la stat)
- BVB - începând cu 1 octombrie BVB reduce comisioanele pentru toate instrumentele tranzacționate
- BVB - se trece din 6 octombrie la decontarea tranzacțiilor la T+2 zile, înlocuind perioada de T+3, aplicabilă până acum
- BVB - companiile din sectorul energetic: TEL, TGN, SNG și EL promit cele mai mari dividende, corespunzător activității desfășurate în Semestrul I a acestui an
- TLV - continuă programul de răscumpărare a propriilor acțiuni
- SIF3 - a decis să emită obligaţiuni, iar banii atraşi ar urma să fie plasaţi în noi centre de profit, ce vor ajunge pe bursă, în măsura în care se poate, potrivit lui Radu Toia, vicepreşedinte executiv SIF3. Domnia sa a precizat că, deocamdată, SIF3 nu poate da detalii cu privire la aceste planuri, însă, consideră că ele vor contribui semnificativ la dezvoltarea pieţei de capital româneşti. (Sursa: Ziarul Bursa)
- SNN - Investitorul calificat pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este China General Nuclear Power Corporation, a anunţat ieri Nuclearelectrica. (Sursa: Curierul Național)
- SNN - China General Nuclear Power Corporation va investi minimum 1 mld. euro Lulache (Nuclearelectrica): Restul finanţării pentru construcţia celor două unităţi de la Cernavodă va fi atras din credite şi obligaţiuni. Reprezentantul operatorului de la Cernavodă şi-a exprimat intenţia ca, până la sfârşitul acestui an, să fie înfiinţată noua companie de proiect. (Sursa: Curierul Național)
- EL - Operatorul pieţei noastre de energie OPCOM a anunţat că va organiza pe 25 septembrie, împreună cu ANRE (reglementatorul pieţei) şi Transelectrica, seminarul de pregătire a participanţilor la piaţă pentru proiectul de constituire a bursei regionale de energie. Ţara noastră participă la proiectul de cuplare prin preţ a pieţelor pentru ziua următoare cu Ungaria, Cehia şi Slovacia. (Sursă: Bursa)
- Analistii firmei de brokeraj Prime Transaction au dat un pret tinta de 1,0356 lei pentru o actiune Fondul Proprietatea (FP), cu 18,2% peste cotatiile la care compania se tranzactioneaza in prezent pe Bursa de Valori Bucuresti. Firma are recomandarea de “cumparare” pentru titlurile Fondului Proprietatea. (Sursa: wall-street.ro)
- Economistul care a descoperit că am intrat în recesiune tehnică, Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania, estimează că nu vom ieşi din recesiune. "Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea este ca să rămânem în recesiune şi după acest trimestru. Trimestrul al treilea a început foarte rău. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate să fie în continuare pe minus faţă de treimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie", a spus Rădulescu. România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care au relevat modificarea evoluţiei pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%. (Sursa: gândul.info)
- Casa Regală a României a înregistrat marca 'Furnizor al Casei Regale' la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), marca având inclusă stema regală stilizată, se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES. (Sursă: ECONOMICA.net)
Piața instrumentelor structurate:
- Media zilnică tranzacționată a săptămânii de 888 mii lei
- Media zilnică tranzacționată a anului este de 687 mii lei
- Cele mai tranzacționate active suport ale săptămânii: DAX, WTI și DJI
- Cele mai tranzacționate active suport ale anului: DAX, DJI și SP500
- Cele mai mari creșteri de preț: EBEBSTS22 (+65,15%)
- Cele mai mari scăderi de preț: EBWTITL15 (-55,94%)
- S-au tranzacționat instrumente structurate aferente la 17 active suport - record anual
- Au fost tranzacționate un număr de 57 de simboluri în această săptămână
- Primele 7 simboluri au realizat 80% din volumul de tranzacții
- Săptmâna aceasta TURBO BULETIN ajunge la numărul 100. Proiectul meu se apropie de aniversarea a doi ani...
- Ziua de luni a fost o zi cu lichiditate scăzută, volatilitatea redusă a activelor suport nefiind tentantă pentru jucători.
- Tot luni, simbolul EBWTITL15 a atins bariera și a fost scos de la tranzacționare.
- Marți înregistrăm o lichiditate mai bună, titlurile având la bază activul suport DAX, ocupând peste 50% din piață.
- Miercuri o zi bună de tranzacționare, oscilațiile ample ale indicelui DAX au dinamizat tranzacțiile.
- Joi a fost iar ziua DAX, peste jumătăate diun tranzacții aprțineau acestui activ suport
- Vineri a fost iar o zi cu tranzacții intense, scăderea suportului WTI, dinamizând piața structuratelor
- Indicii internationali s-au corectat, pe fondul temerilor legate de referendumul privind independența Scotiei si de sancțiunile impuse Rusiei
Sinteza tranzacțiilor cu instrumente structurate pentru săptămâna încheiată este prezentată în tabloul general de mai jos:
NOTE:
1. Tabelul de mai sus s-au obținut prin prelucrarea Rapoartelor zilnice de piață ale BVB, disponibile pe www.bvb.ro
2. Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special.
3. Îi invit pe toţi cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat sau despre conţinutul acestui buletin, să le formuleze direct la comentarii sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu