31 decembrie 2012
Gânduri la finalul anului 2012
Suntem la finalul anului 2012, an care nici din perspectivă economică nici din perspectivă bursieră nu ne-a adus sfârşitul crizei. Creşterea economică, manifestată cel puţin prin creşterea PIB-ului naţional, nu şi-a făcut încă apariţia iar lichiditatea generală anuală pe BVB scade în acest an la 7,5 miliarde lei, comparativ cu cele 9,2 miliarde lei, înregistrate în anul 2011. Sub ambele aspecte încă navigăm în plină criză.
Sunt un fan al tranzacţiilor cu Certificate structurate şi pentru că mă preocupă subiectul, am făcut săptămânal, pe parcursul anului 2012, unele statistici, analize şi interpretări. Am întocmit situaţiile statistice pentru a mă ajuta să tranzacţionez la nivel de săptămână respectiv la nivelul unei zile. Ulterior, m-am hotărât ca analizele mele să le sistematizez puţin şi să le prezint în ceea ce eu am numit generic TURBO buletin. Cei care vor urmări evoluţia lui în timp vor constata că el este efectiv un instrument de lucru (partea de tabele). Comentariile mele au apărut ulterior, pentru ca ce publicam să ia forma unui articol. Am considerat că dacă tot este făcută munca, să o împărtăţesc şi altora. În acest mod, cei care sunt interesaţi sau pasionaţi de domeniu, pot afla părerile unui trader amator. Aceasta este povestea din spatele articolelor mele de pe blog, grupate sub genericul "TURBO buletin".
Voi folosi aceste zile de pauză de final de an (în care nu avem tranzacţii) şi voi reconfigura puţin secţiunile buletinului. Sper să găsesc o modalitate de abordare mai interesantă şi mai pragmatică. Mi-ar fi fost utile aici comentariile cititorilor, care însă din păcate încă lipsesc. Voi continua acest proiect public până la finele primului trimestru al anului 2013. Dacă în această perioadă voi reuşi să stârnesc interesul altor pasionaţi în domeniul certificatelor turbo, am să-l menţin.
Apariţia articolelor din TURBO buletin are pentru mine o dublă conotaţie: primul ar fi aspectul practic (de analiză statistică a fenomenului) şi celălalt unul educaţional (de înţelegere în profunzime a fenomenului). Sunt conştient că dacă acest efort voi reuşi să-l susţin constant, pe termen lung, rezultatele vor apărea. Pentru mine, rezultate înseamnă a realiza tranzacţii profitabile cu aceste simboluri, pe care eu personal, le găsesc interesante.
Vreau să menţionez faptul că la final de an 2012 sectorul românesc al produselor structurate oferă la această dată instrumente care să acopere toate categoriile de risc - de la certificate adresate investitorilor conservatori: Certificate Index si Certificate Bonus (introduse la finele acestui an) – până la certificatele cu levier adresate speculatorilor, Certificatele Turbo.
Iniţiativa de-a publica aceste articole se înscrie totodată în intenţia mea, mai generală, de a promova imaginea şi încrederea în Bursa de Valori Bucureşti. Desigur, o să afirmaţi "vise mari ...", însă eu cred că bursa este un factor cheie în susţinerea şi dezvoltarea unei economiei naţionale. Cred în instituţia bursei şi o consider simbolul economiei fiecărei ţări. De aceea consider că toţi actorii implicaţi: companii, instituţii, organisme, parlamentari, brokeri, traderi, participanţi direcţi şi indirecţi la piaţa de capital au interesul dezvoltării bursei. Ea este cartea noastră de vizită cu care ne legitimăm în plan economic, atât în interior cât şi în exterior.
Bursa, în opinia mea, poate susţine economia prin finanţarea afacerilor, oferind de regulă costuri de finanţare mai mici, prin promovarea concurenţei şi a eficienţei, prin îmbunătăţirea transparenţei faţă de investitori şi comunitate.
Fiind la finele anului 2012, închei acest articol, dorindu-vă sănătate, sărbători frumoase şi la multe obiective şi bugete realizate precum şi tranzacţii profitabile în noul an ce bate la uşă.
LA MULŢI ANI, 2013 !
30 decembrie 2012
TURBO buletin 12
Săptămâna finalului de an 2012
În sferă politicii este relativ linişte, guveranţii pregătesc proiectul de buget pentru anul viitor şi fac declaraţii privind priorităţile următoarelor luni. Parlamentarii şi-au constituit comisiile de lucru şi au finalizat alegerile preşedinţilor de comisii precum şi stabilirea noilor funcţii necesare bunei funcţionări a Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Pe parcursul lunii Ianuarie 2013, delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Central Europene sosesc în România pentru a negocia un nou acord de asistenţă financiară. Încă nu au fost publicate coordonatele noului acord.
În zona instrumentelor structurate înregistrăm ieşirea unui simbol ajuns la maturitate şi intrarea a patru noi simboluri. Se remarcă totodată o creştere a interesului pe Certificatele Index. Fiind însă o săptămână atipică, doar cu două zile de tranzacţionare, nu putem avea concluzii relevante despre piaţă.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în săptămîna încheiată, la Bursa de Valori Bucureşti este prezentat în tabelul de mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul ne arată interesul traderilor pentru tipul respectiv de instrumente.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare absolută de 4,11 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mică faţă de săptămâna precedentă, insă o putem considera bună dacă luăm în seamă faptul că acest volum s-a realizat doar în două zile de activitae bursieră... Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor urcă în această săptămână la 3,93%, în contextul unei lichidităţi generale la BVB puţin mai scăzute, comparativ cu săptămâna precedentă.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumente structurate care pot fi tranzacţionate pe piaţa românească în această perioadă, conform Bursei de Valori Bucureşti, pot fi grupate astfel:
- 55 Certificate TURBO (din care 6 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În săptămâna analizată s-au derulat 1.398 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 260.000 de certificate, fiind implicate 40 de simboluri, din totalul de 61 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu 44 de simboluri.
Campionul lichidităţii în această săptămână a fost simbolul BKDOWTL4, pe locul doi se instîndu-se EBSLVTL7 iar ultimul loc de pe podium find ocupat de RCGLD, simbol reprezentând un Certificat Index.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 40
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 1 (BKDOWTL1)
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 4 (EBDAXTL22, EBDAXTS21, EBEBSTL8, EBEBSTS11)
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 11, cu unul în plus comparativ cu săptămâna trecută, respectiv indicele petrolului BRE.
Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport sufră multiple modificări, comparativ cu săptămânile anterioare, având următorul podium: DJI, GLD şi SLV.
Clasamentul construit pe baza volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se modifică şi acesta şi după numeroase săptămâni, ierarhia consacrată se modifică. Pe primul loc se instalează SSIF Broker, urmat de ERSTE prin BCR şi ultimul loc îi revine în continuare lui Raiffeisen Centrobank AG. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Se constată statistic o descreştere evidentă a interesului pentru DAX, simbol care coboară de pe primul loc pe locul 5 iar simbolurile construite pe activul suport oferit de metalele nobile GLD şi SLV urcând în clasamentul săptămânal.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe activul suport oferit de titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Simbolurile construite pe baza FP ocupă un onorant loc 6 în clasamentul lichiditaţii săptămânale a instrumentelor structurate.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor certificate. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.
Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO opţiunea LONG şi Certificate TURBO opţiunea SHORT.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând statistica săptămânală, din această perspectivă, putem să concluzionăm următoarele aspecte relevante:
- Nu avem în această săptămână tranzacţii cu Cerificate BONUS.
- Avem tranzacţii semnificative cu Certificatele de tip INDEX. Aproximativ 24% din volumul tranzacţionat din volumul instrumentelor structurate este reprezentat de certificate. Un procent mare, comparativ cu săptămânile anterioare când Certificatele Index reprezentau 8 ... 15% din volumul tranzacţiilor.
- Cele mai multe Certificate de tip INDEX se înregistrează pe activul suport aur. Aici au fost schimbate cerificate emise atât de Raiffeisen Centrobank AG cât şi de ERSTE.
- Analizând subtotalurile corespunzătoare celor două opţiuni ale certificatelor TURBO, constatăm că opţiunea LONG devine predominată, având în vedere faptul că aprope 80% din volumele tranzacţionate cu certificatele TURBO au avut opţiunea LONG. Şi aici avem inversare de opţiuni, ultimele săptămâni opţiunea generală fiind SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate Index, Bonus, şi TURBO.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: TLV şi FP
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : GLD, SLV, şi EBS
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): S&P500, WTI, DAX
Secţiunea 6 - Jurnalul săptămânii
Luni - Zi liberă - decretată în sistemul public. Bursa a avut pauză.
Marţi - Prima zi de Crăciun
Miercuri - A doua zi de Crăciun
Jo i - Se reia activitatea bursieră. Simbolul BKDOWTL1 ajunge la maturitate şi este retras de la tranzacţionare. Este de remarcat un aspect interesant: pe Ceritificatele index RCBRE si RCGLD, la finele zilei de tranzacţionare, s-au achiziţionat pachete mari. Achiziţiile au fost făcute întro singură tranzacţie ceea ce ne lasă să înţelegem că ele aparţin unor jucători mari din piaţă. Ca o observaţie, certificatele index au reprezentat 48% din volumul produselor structurate din ziua de joi. Top 3 creşteri de preţ: BKDOWTS3, EBSPTS2, RCTLVTL1. Top 3 scăderi de preţ: RCTLVTS1, RCSNPTS1, EBWTITS15. Chiar dacă sunt prezente în topuri, certificatele turbo emise pe activul suport al acţiunilor tranzacţionate la BVB au volume mici de tranzacţionare, nefiind foarte căutate de investitori.
Vineri - De azi începe tranzacționarea a patru noi emisiuni de Certificate turbo ale Erste Group Bank AG în cadrul Sectorului Produse Structurate: EBDAXTL22, EBDAXTS21, EBEBSTL8, EBEBSTS11. Acestea au activ suport indicele DAX şi acțiunile emise de Erste Group Bank AG. La tote certificatele emise maturitatea este Open end, adică vor fi admise la tranzacţionare fără limită de valabilitate, până la atingerea bariereri de tranzacţionare.
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc un an bun, cu sănătate, împlinirea dorinţelor şi multe tranzacţii profitabile !
23 decembrie 2012
TURBO buletin 11
Săptămâna de tranzacţionare care precede Crăciunul
Ne aflăm doar la câteva zile distanţă de Crăciun. Contextul politic al săptămânii încheiate a devint favorabil investitorilor. Politicienii au reuşit să se înţeleagă şi avem un nou Guvern, denumit Ponta 2. Este mai numeros decât anteriorul, însă probabil acesta a fost rezultatul negocierilor în interiourul USL. Cetăţenii au mari aşteptări de la acest Guvern, cu o susţinere parlamentară de peste 65%, un procent mare şi de obicei greu de obţinut în actualul context european.Programul de guvernare anunţat de noul Executiv pentru perioada 2013-2016 are ca obiective majore: o crestere economica medie de 3%, deficit bugetar sub 3% din PIB şi mentinerea datoriei publice sub 60% din PIB. Formarea rapidă a guvernului are ca efect diminuarea incertitudinilor din zona politică, fapt apreciat de investitori şi de actorii pieţei de capital.
În nişa care mă preocupă, instrumentele structurate, este de reţinut faptul că în această săptămână au ieşit de la tranzacţionare patru simboluri, reducând numărul instrumentelor de investiţie disponibile.
Am introdus de la acest numar al buletinului o sectiune suplimentara, a 6-a, în care încerc să consemnez ce mi se pare mai relevant în fiecare zi de tranzacţionare.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al instrumentelor tranzacţionate în săptămîna încheiată la Bursa de Valori Bucureşti este prezentat în tabelul de mai jos. Pentru TURBO buletin importantă este ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate.Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Constat că instrumentele structurate înregistrează un volum modest de tranzacţii în valoare absolută de 5,2 milioane de lei. Valoare tranzacţiilor este mai mică faţă de săptămâna precedentă, fiind a patra săptămână de scăderi. Ponderea instrumentelor structurate din totalul tranzacţiilor scade în această săptămână la 3,12%. Acest procent se înregistrază pe fondul unei lichidităţi generale la BVB mai ridicate, de peste 166 milioane de lei, comparativ cu săptămâna precedentă.
Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare a fost luni: (0,416 milioane lei).
Desigur, volumul tranzacţiilor este dependent de oportunităţile apărute pe parcursul programului de tranzacţionare, fiecare trader încercând să valorifice mişcările suportului de bază.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumente structurate care pot fi tranzacţionate pe piaţa românească în această perioadă, conform site-ului oficial al Bursei de Valori Bucureşti, pot fi grupate astfel:- 51 Certificate TURBO (din care 5 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În săptămâna analizată s-au derulat 4.566 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 445.000 de certificate, fiind implicate 44 de simboluri, din totalul de 58 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii tot cu un număr de 44 simboluri.
Campionul lichidităţii a fost şi în această săptămână simbolul EBDAXTS19. Pe locul doi revine vechea cunoştinţă BKDOWTS2 iar pe locul trei se instalează tot un simbol DAX cu opţiunea short, respectiv EBDAXTS20.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 44
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 4 (EBEBSTS10, EBGLDTL13, EBSPTS5 şi EBSLVTL9)
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 0
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 10.Podiumul format din cele mai tranzacţionate active, în această săptămână, este format din: DAX, DJI şi GLD. Modificarea faţă de săptămâna trecută se înregistează pe locul trei, coboară S&P şi urcă pe locul trei GLD. Interesul investitorilor pentru aur, semnalat în urmă cu câteva buletine, se confirmă şi în această săptămână.
Clasamentul construit pe volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se menţine şi în această săptămână nemodificat. Primul loc este ocupat de ERSTE prin BCR, urmat de SSIF Broker şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. Se reduce totuşi diferenţa dintre primele două locuri, prin scăderea volumelor operate de ERSTE. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze execuţia ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Se constată statistic o creştere a interesului pentru aur şi petrol, simbolurile construite pe activul suport oferit de GLD şi WTI urcând în clasamentul săptămânal.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Volumelele rulate pe FP şi TLV au depăţit vedetele EBS şi SLV. Să reprezinte acest fapt un semn de revigorare pe piaţa acţiunilor româneşti?
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor certificate, propuse la tranzacţionare de emitenţi. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO opţiunea Short şi Certificate TURBO opţiunea Long.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând statistica săptămânală, din această perspectivă, putem să concluzionăm următoarele aspecte relevante:
- Lipsa tranzacţiilor cu Cerificate BONUS.
- Avem tranzacţii cu Certificatele de tip INDEX. Ele se înregistrează exclusiv pe activul suport aur. Aici au fost schimbate cerificate index emise atât de Raiffeisen Centrobank AG cât şi de ERSTE, confirmând interesul pentru tranzacţionarea simbolurilor având la bază aurul.
- Analizând subtotalurile corespunzătoare celor două opţiuni ale certificatelor TURBO, constatăm că opţiunea SHORT s-a menţinut şi în această săptămână. Aproximativ 71% din volumele tranzacţionate cu certificatele TURBO au avut opţiunea SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pentru fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui sueport activ. Însumarea s-a efectuat doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate TURBO, Index şi Bonus.Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: DAX şi DJI
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : TLV, EBS şi GLD
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): S&P500, FP şi SNP
- Obţiunea LONG pentru TLV este evidentă, peste 99% din tranzacţiile pe titlu
Secţiunea 6 - Jurnalul săptămânii
Luni a fost ziua cu cea mai mică lichiditate din ultimele două luni. Nu pot să-mi explic volumul mic de tranzacţii. Opţiunile evidente ale traderilor au fost LONG pentru DJI, WTI şi GOLD respectiv SHORT pentru titlurile DAX şi EBS.
Marţi Volumul trazacţiilor din această zi a revenit la niveluri normale (1,5 ... 2,5 milioane lei/zi). Simbolul EBEBSTS10 a atins bariera la deschiderea şedinţei şi a fost suspendat. Simbolul RCTLVTL1 a avut un volum apreciabil de tranzacţionare. Având în vedere că au fost tranzacţionate pachete de 2.000 de unitaţi, la intervale foarte scurte de timp, posibil ca tranzacţiile să fie ale unui jucător mare, posibil un fond de investiţii sau similar.
Miercuri Un volum de tranzacţii normal, cu două titluri (EBWTITL10 şi EBGLDTS10)având creşteri peste 10% şi două titluri (EBGLDTL13 şi EBSPTS5) care părăsesc ringul de tranzacţionare, ca urmare a atingerii barierei.
Joi Lichiditatea certificatelor turbo a coborât şi în această zi sub 1 milion de lei. Semn că traderii se pregătesc de sărbători... Încă un simbol EBSLVTL9 părăseşte piaţa prin atingerea barierei de tranzacţionare. Aurul şi argintul este SHORT de câteva zile, schimbând frecvent opţiunile de creştere sau de scădere.
Vineri O zi normală, fără evenimente relevante şi cu lichiditate obişnuită în această perioadă. Se remarcă azi o creştere de preţ de peste 40% la simbolul EBGLDTL10.
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile şi Crăciun Fericit !
17 decembrie 2012
TURBO buletin 10
Săptămâna care stă sub semnul politicii
Încheiem o săptămână care a stat sub semnul politicului, la această dată fiind desemnaţi cei 588 de fericiţi aleşi care vor ocupa fotoliile de deputat sau senator în Parlamentul României. Personal, consider că avem un număr prea mare de parlamentari şi greu de justificat în actualul context socio-politico-economic al ţării.
Tot în rândul politicienilor constatăm că există tensiuni în demersul nominalizării Primului ministru. Acest aspect nu face decât să ne menţină în zona de risc investiţional. Sper ca săptămâna care urmează să lămurească lucrurile şi să avem constituit cât mai repede Parlamentul şi instalat noul Guvern, cu un program de guvernare coerent.
Se pare că din cauza zgomotul specific produs în sfera politicii, au trecut mai puţin observate două aspecte îmbucurătoare pentru economia românească: scăderea inflaţiei anuale şi creşterea investiţiilor străine în primele 10 luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011
În nişa care mă preocupă, instrumentele structurate, este de reţinut faptul că în această săptămână au intrat la tranzacţionare două simboluri emise de Broker SA, respectiv: BKDOWNTL4 şi BKDOWNTS3. Le urez să fie cât mai tranzacţionate şi să se bucure de o viaţă cât mai lungă în piaţă.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al instrumentelor tranzacţionate în săptămîna încheiată la Bursa de Valori Bucureşti este prezentat în tabelul de mai jos. Pentru TURBO buletin relevantă este ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Constat că pentru instrumentele structurate este un volum de tranzacţii în valoare absolută relativ modest de 7,34 milioane de lei. Valoare tranzacţiilor este mai mică faţă de săptămâna precedentă. Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor scade în această săptămână la 5,78%, pe fondul unei lichidităţi generale la BVB puţin mai ridicate, comparativ cu săptămâna precedentă.
Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este miercuri (0,97 milioane de lei)
Desigur, volumul tranzacţiilor este dependent de oportunităţile apărute pe parcursul programului de tranzacţionare, fiecare trader încercând să valorifice la maximum mişcările suportului de bază.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumentelor structurate care pot fi tranzacţionate pe piaţa românească în această perioadă, conform Bursei de valori Bucureşti, pot fi grupate astfel:
- 51 Certificate TURBO (din care 1 suspendat)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În săptămâna analizată s-au derulat 4.946 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 620.000 de certificate, fiind implicate 44 de simboluri, din totalul de 62 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu 42 de simboluri.
Campionul lichidităţii s-a confirmat şi în această săptămână simbolul EBDAXTS19. Pe locul doi se instalează tot un simbol DAX cu opţiunea short, respectiv EBDAXTS20. Ultimul loc de pe podium este ocupat de vechea cunoştinţă BKDOWTS2.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 44
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 0
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 2 (BKDOWNTL4 şi BKDOWNTS3)
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 12, cu unul în plus comparativ cu săptămâna trecută, respectiv indicele european STXX50.
Podiumul format din cele mai tranzacţionate active suport revine la vechea formulă consacrată: DAX, DJI şi S&P500.
Clasamentul construit pe volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se menţine şi în această săptămână nemodificat. Primul loc este ocupat de ERSTE prin BCR, urmat de SSIF Broker şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze execuţia ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Se constată statistic o creştere a interesului pentru petrol, simbolurile construite pe activul suport oferit de WTI şi BRE urcând în clasamentul săptămânal.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Volumelele sunt nesemnificative, probabil şi datorită volatilităţii reduse a suportului activ.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor certificate, propuse la tranzacţionare de emitenţi. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.
Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO opţiunea Short şi Certificate TURBO opţiunea Long.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând statistica săptămânală, din această perspectivă, putem să concluzionăm următoarele aspecte relevante:
- Avem în această săptămână tranzacţii cu Cerificate BONUS. Şi ele confirmă pentru această perioadă interesul crescut pentru piaţa petrolului.
- Avem tranzacţii cu Certificatele de tip INDEX. Cele mai multe se înregistrează pe activul suport aur. Aici au fost schimbate cerificate emise atât de Raiffeisen Centrobank AG cât şi de ERSTE. Să ne pregătească evoluţia preţului la aur surprize?
- Analizând subtotalurile corespunzătoare celor două opţiuni ale certificatelor TURBO, constatăm că opţiunea SHORT s-a menţinut puternică şi în această săptămână. Aprope 85% din volumele tranzacţionate cu certificatele TURBO au avut opţiunea SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unu suport activ. Însumarea s-a efectuat doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate TURBO, Index şi Bonus.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: DAX, EBS şi S&P500
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : GLD, SLV, FP, TLV, SNP şi STXX50
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): DJI
- Simbolurile bazate pe SNP, TLV şi STXX50 au doar tranzacţii sporadice
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
9 decembrie 2012
TURBO buletin 09
Prima săptămână a lui Decembrie
Încet dar sigur ne apropiem de finalul anului 2012...
Am încheiat prima săptămână a lunii Decembrie, săptămână care a adus la BVB acţiunile Facebook, simbol FB. Nu ştiu dacă această ştire poate fi considerată ca fiind evenimentul săptămânii dar consider totuşi că e bine a fi menţionată.
Ce putem însă considera ca fiind evenimentul săptămânii sunt alegerile parlamentare care se află la această oră în plină derulare. Azi se aleg deputaţii şi senatorii care vor forma Parlamentul României pentru următorii patru ani.
Din punct de vedere al instrumentelor structuarte consider că trebuie reţinut faptul că în această săptămână a ieşit de la tranzacţionare, prin atingerea barierei, simbolul EBDAXTS18. Acest titlu a fost vedeta volumelor din ultimele săptămâni.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al tuturor instrumentelor tranzacţionate în săptămâna încheiată este prezentat în tabelul de mai jos.
Constat că pentru instrumentele structurate este un volum de tranzacţii în valoare absolută relativ modest de 8,58 milioane de lei. Valoare mai mică faţă de săptămâna precedentă. Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor creşte în această săptămână la 8,39%, pe fondul unei lichidităţi generale diminuate la BVB.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este Marţi (1,10 milioane de lei)
Diferenţele de la o zi la alta sunt relativ mici, semn că jucătorii existenţi în piaţă fac constant tranzacţii. Desigur, volumul tranzacţiilor este dependent şi de oportunităţile apărute pe parcursul programului de tranzacţionare, fiecare trader încercând să valorifice la maximum mişcările suportului de bază.
Secţiunea 2 - Clasamentul volumelor pe simboluri, în ordine descrescătoare
În săptămâna analizată s-au derulat 5.547 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 530.000 de certificate, fiind implicate un număr de 42 simboluri, din totalul de 60 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu 44 de simboluri.
Instrumentelor structurate care pot fi tranzacţionate în această perioadă pot fi grupate astfel:
- 53 Certificate TURBO (din care 5 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Campionul lichidităţii a devenit simbolul EBDAXTS19 care-l înlocuieşte cu succes pe vechiul campion EBDAXTS18 care datorită atingerii berierei a fost retras luni de la tranzacţionare. Pe locul doi se situează BKDOWTS2 fiind urmat, în premieră, de un Certificat INDEX construit pe aur, RCGLD. În semestrul II al acestui an, pe podiumul primelor trei poziţii săptămânale, s-au aflat doar Certificate TURBO. Este pentru prima dată când pe podium ajunge un Certificat de tip INDEX. Să prevestească acestă tranzacţie surprize pe evoluţia preţului aurului ?
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă unele modificări. În sinteză, situaţia se prezintă astfel:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 48
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 2 (BKSTXTS1, EBDAXTS18)
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 4 (EBDAXTL21, EBEBSTL7, EBSLVTL9, EBEBSTS10)
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 11. Un număr similar cu săptămâna trecută.
Podiumul format din cele mai tranzacţionate active suport se modifică uşor, la poţiţia a 3-a: DAX, DJI şi GLD. Pleacă S&P500 şi intră în top GLD.
Clasamentul construit pe volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se menţine şi în această săptămână nemodificat. Primul loc este ocupat de ERSTE prin BCR, urmat de SSIF Broker şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze execuţia ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Revin, pentru a doua săptămână consecutiv, în atenţia investitorilor simbolurile construite pe aur şi argint. Coboară în clasament simbolurile dependente de indicele S&P500 precum şi de cursul acţiunilor ERSTE.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Volumelele sunt nesemnificative, probabil şi datorită volatilităţii reduse a suportului activ.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor certificate, propuse la tranzacţionare de emitenţi. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.
Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO opţiunea Short şi Certificate TURBO opţiunea Long.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând statistica săptămânală, din această perspectivă, putem să concluzionăm următoarele aspecte relevante:
- NU avem în această săptămână tranzacţii cu Cerificate BONUS. Se pare că încă nu sunt căutate (sau înţelese) de jucătorii din piaţă
- Avem un volum semnificativ de tranzacţii pe Certificatele de tip INDEX. Cele mai multe se înregistrează pe activul suport aur. Aici au fost schimbate cerificate emise atât de Raiffeisen Centrobank AG cât şi de ERSTE. În acest context, întrebarea privind evoluţia viitoare a preţului aurului, devine tot mai interesantă
- Analizând subtotalurile corespunzătoare celor două opţiuni ale certificatelor TURBO, constatăm că opţiunea SHORT s-a menţinut puternică şi în această săptămână. Peste 78% din volumele tranzacţionate pe certificatele TURBO au avut opţiunea SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unu suport activ. Însumarea s-a efectuat doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate întreaga familie a Certificatelor TURBO, Index şi Bonus.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: SNP, DAX şi DJI
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : FP, TLV, SLV, WTI şi GLD
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): EBS şi S&P500
- Simbolurile construite pe argint s-au tranzacţionat doar luni şi marţi
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
2 decembrie 2012
TURBO buletin 08
O săptămână scurtă dar intensă
Încheieim şi ultima săptămână a lunii noiembrie. Vineri a fost zi de pauză bursieră, fiind Sfântul Andrei. Cu această ocazie românii au sărbătorit cele peste 700.000 de persoane care poartă numele Andrei sau derivate ale acestuia. În consecinţă am avut doar patru zile de tranzacţionare. Cu toate acestea, volumul a fost consistent, depăşind media anuală cu care ne-am obişnuit. Volumele mari provind din tranzacţii DEAL (peste 94 de milioane lei) înregistrate în special cu acţiunile SNP. Se pare că apropierea finalului de an determină responsabilii marilor fonduri să pregătească "poza de final de an", pe care să o arate investitorilor.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al săptămânii încheiate este prezentat în tabelul de mai jos. Constatăm că avem un volum de tranzacţii mulţumitor de 11,6 milioane de lei, realizat în patru zile de activitae. Cu toate acestea, ponderea instrumentelor structurale scade în această săptămână la 7,27% din totalul tranzacţiilor.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Secţiunea 2 - Clasamentul volumelor pe simboluri, în ordine descrescătoare
În săptămâna analizată s-au derulat 4.880 de tranzacţii în care s-au schimbat peste 800.000 de certificate, fiind implicate un număr de 44 simboluri, din următoarele instrumente structurate:
- 51 Certificate TURBO
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Şi în această săptămână campionul lichidităţii este simbolul EBDAXTS18 (aproximativ 36% din volumul tranzacţionat numai pe instrumentele structurate), urmat de simbolul BKDOWTS2.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, se prezintă sintetic astfel:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 44
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 0
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 0
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 11. Un număr similar cu săptămâna trecută. Podiumul format din cele mai tranzacţionate active suport: DAX, DJI şi S&P500 se menţine şi în această săptămână nemodificat. Similar se păstrează şi podiumul lichidităţii pentru cei trei market maker-i care activează în piaţă Raiffeisen, SIF Broker SA şi ERSTE. (Înţelegem prin market maker-i formatorii de piaţă. În cazul instrumentelor structurate aceştia sunt emitenţii şi tot ei asigură oferte de cumpărare/vânzare care să garanteze execuţia ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Revin în atenţia investitorilor simbolurile construite pe aur şi argint. Coboară în clasament simbolurile dependente de tilurile ERSTE. Simbolul nou venit STOXX50 a părăsit ultima poziţie însă lichiditatea lui este tot mică.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Volumele sunt încă mici dar important este că ele se află în ring.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei mai multor certificate. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile certificatelor care s-au tranzacţionat în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile tranzacţionate în cadrul unei familii.
Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO oţiunea Short şi Certificate TURBO oţiunea Long.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
După totalurile generale calculate pe coloanele cu fiecare tip de certificat, constatăm că această săptămână a avut o puternică opţiune SHORT (peste 74% din volumul de tranzacţionare). Constatăm că cele mai multe titluri s-au regăsit în această categorie. Cuvântul cheie al săptămânii a fost deci SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
Am modificat începând cu acest număr al buletinului tabelul care cuprinde evoluţia zilnică a tranzacţiilor. Am gândit o altă modalitate de prezentare a informaţiilor pe care eu o consider mai simplă şi mai intuitivă.
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Însumarea s-a efectuat doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul din Tabelul 1, unde sunt incluse şi Certificatele Index şi Certificatele Bonus.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: DAX şi DJI
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : SLV, EBS şi SNP
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): S&P500 şi STOXX50
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
25 noiembrie 2012
TURBO buletin 07
O săptămână cu motoarele reduse...
Săptămâna analizată nu a fost o perioadă favorabilă trnzacţiilor bursiere în general şi în acest context şi instrumentele structurale au avut de suferit. Lichiditatea a fost mică deoarece FP a fost oprita de la tranzacţionare (Adunare Generală Ordinară şi Extraordinară a Acţionarilor) iar activele suport pentru unele produsele structurale au fost oprite joi după amiaza şi vineri de Ziua Recunoştinţei. Aşa se explică faptul că în această săptpmână avem olichiditate redusă, comparativ cu săptămânile anterioare.Posibil ca lichiditatea să fie afectată şi datorită lipsei unor ştiri relevante pe piaţa locală sau cea internaţională. Evenimentul cel mai mediatizat a fost încercarea conducătorilor europeni de a stabili bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 -2020. Din nefericire, până la această dată nu s-a ajuns la un consens. Analizele şi negocierile continuă.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
În contextul unei lichidităţii reduse, ziua cu volumul cel mai mare de instrumente structurate tranzacţionate a fost luni iar cel mai redus volum s-a înregistrat vineri. Ponderea instrumentelor structurate în total tranzacţii fiind de 11%.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Secţiunea 2 - Clasamentul volumelor pe simboluri, în ordine descrescătoare
Campionul săptămânii din punct de vedere a volumului tranzacţionat este iar simbolul EBDAXS18. În clasament urmează perechea lui EBDAXL18.- Datele statistice ale săptămânii sunt următoarele:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 41
- Număr de simboluri ieşite: 2, BKSTXTL1 (simbolul cu cea mai scurtă existenţă) şi EBGLDS12, ambele simboluri fiind retrase deoarece suportul acvtiv a atins bariera
- Număr de simboluri intrate: 1, respectiv EBWTIBN1 (un certificat bonus construit pe WTI - crude oil)
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Cu toate că am avut o săptămână cu tranzacţii puţine, numărul activelor suport tranzacţionate s-a menţinut aproximativ acelaşi, înregistrându-se 11 active suport cu activitate. De remarcat că din această săptămână avem tranzacţii şi pe STOXX50.
Cele mai tranzacţionate simboluri au ca activ suport indicii DAX, DJI şi S&P500, clasament identic cu cel din săptămâna anterioară. După cum se prezintă ultimele săptămâni, se pare că este un podium care se impune...
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Se menţine şi în această săptămână în clasamentul celor mai tranzacţionate titluri, simbolurile care au ca activ suport: DAX, DJI şi S&P500.- Tendinţele cel mai clare de tranzacţionare, calculate ca pondere SHORT şi LONG din totalul tranzacţiilor, pe fiecare suport activ, ne arată că în această săptămână traderii au avut următoarele preferinţe:
- Pentru opţiunea SHORT au predominat: DAX şi DJI
- Pentru opţiunea LONG s-au remarcat: GLD şi SLV
- Simboluri echilibrate (indecise): EBS şi TLV
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
- Referitor la statistica zilnică, avem următoarele date relevante:
- Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare: LUNI
- Ziua cu volumul celmai mic de tranzacţionare: VINERI
- Grupa campionilor la licihditate: DAX, DJI, S&P500
- Cele mai puţin tranzacţionate active suport sunt: SNP, STOXX50, BRE
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
18 noiembrie 2012
TURBO buletin 06
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
A fost o săptămână de tranzacţionare care se înscrie în statisticile normale din această perioadă. Este perioada în care emitenţii fac raportările datelor la T3 şi în consecinţă se fac multe analize.
În această săptămână ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor la BVB reprezintă 16,8%, ceea ce în sume absolute înseamnă ceva peste 12,4 milioane. O valoare comparabilă cu cea din săptămâna trecută când înregistram 12,6 milioane lei.
Volumele zilnice se situează în intervalul: 1,1 ... 3,7 milioane de lei.
Secţiunea 2 - Clasamentul volumelor pe simboluri, în ordine descrescătoare
Campionul săptămânii este simbolul EBDAXTS18 urmat foarte aproape de BKDOWTL1.
Numărul de simboluri tranzacţionate este 49, cu 2 mai multe ca săptămâna trecută.
Număr de simboluri ieşite 4: BKDOWTL3, EBDAXTL20, EBEBST2, EBSPTL3,
Număr de simboluri intrate 13: BKSTXTL1, BKSTXTL2, BKSTXTS1,BKSTXTL2, EBGLDBN1, EBOMVBN1, EBGLDTL13, EBGLDTS12, EBSPTL5, EBSPTS5, EBWTITL11, EBWTITS14, EBWTITS15.
Constatăm că furnizorii de lichiditate aruncă în piaţă multe simboluri, un lucru îmbucurător pentru cei care doresc diversificarea portofoliilor cu instrumente structurate.
În premieră, apare un nou activ suport: OMV, odată cu lansarea noului tip de instrumente structurate la BVB, respectiv Certificatele Bonus.
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Cele mai tranzacţionate simboluri au ca activ suport indicii DAX, DJIA, S&P500. Topul este similar cu cel înregistrat şi săptămâna trecută. Se pare că indicii sunt preferaţi de investitori comparativ cu celalte active suport (mărfuri sau acţiuni).
Faţă de săptămânile anterioare constatăm majorarea volumelor de tranzacţionare la simbolurile construite pe suportul acţiunilor autohtone (FP, SNP şi TLV) şi scăderea volumelor pe simbolurile care au ca suport acţiunea ERSTE.
Chiar dacă activul simbol OMV a debutat în această săptămână el se găseşte la mijlocul clasamentului ordonat după lichiditate. De urmărit ân timp dacă între acest simbol şi SNP se poate face o corelaţie.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Opţiunile cel mai clare ale jucătorilor pentru LONG: activele suport GLD, WTI şi DJI
Opţiunile cel mai clare ale jucătorilor pentru SHORT: EBS, TLV
Incertitudinea (Nehotărârea) planează pe activul suport: DAX şi SNP
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare: Vineri
Ziua cu volumul celmai mic de tranzacţionare: Luni
Grupa campionilor la licihditate: (volume peste 1 milion de lei): DAX, DJI, S&P500, WTI
Cele mai puţin tranzacţionate active suport sunt: GLD, OMV, SNP, FP, TLV, EBS, STOXX50 şi SLV.
Inexplicabil, argintul este pentru a doua săptămână consecutiv ultimul clasat.
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau a unui oarecare simbol bursier în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
14 noiembrie 2012
Noi produse structurate la BVB
Alături de certificatele de tip index şi turbo, certificatele de tip bonus reprezintă o nouă categorie de produse structurate disponibile la tranzacţionare la BVB. Certificatele de tip bonus combină trei caracteristici într-un singur produs:
- investitorul poate beneficia de creşterea activului suport,
- primeşte la maturitate un bonus,
- în situaţia în care valoarea activului suport scade, el este protejat până la nivelul barierei. În cazul în care bariera a fost atinsă cel puţin o dată până la maturitate, investitorul pierde dreptul de a încasa bonusul, iar certificatul va replica direct proporţional evoluţia activului suport.
Simbolurile pentru cele două certificate bonus sunt: EBGLDBN1 şi EBOMVBN1
12 noiembrie 2012
TURBO buletin 05
A mai trecut o săptămână de tranzacţionare, care părea să se înscrie în trendul normal al acestei perioade. Trebuie să menţionz totuşi faptul că de miercuri dimineaţa ştim că Barack Obama a fost reconfirmat ca preşedinte al SUA pentru următorii patru ani. A venit apoi ziua de vineri în care volumul tranzacţionat la BVB a reprezentat echivalentul a 3 săptămâni de tranzacţionare. Volumul înregistrat săptămâna trecută a fost maximul ultimelor 21 de luni. Dacă acest volum nu ar fi fost realizat cu cîteva tranzacţii DEAL, am crede că au revenit zilele bune...
Aşa cum ne-am obişnuit, deschidem buletinul cu o privire de ansamblu asupra pieţei şi constatăm că volumul tranzacţionat cu produsele structurate din această săptămână a fost de 12,6 milioane lei, similar cu volumele înregistrate în săptămânile anterioare. Ponderea lor a fost însă mai mică datorită volumului mare de acţiuni care s-au înregistrat vineri.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Analizând volumele tranzacţionate, constatăm că în topul săptămânal ne reîntâlnim cu un mai vechi campion, cu EBDAXS18. Primele 4 locuri sunt ocupate de activele suport DAX şi DJI. În perioada analizată s-au tranzacţionat 47 de simboluri din totalul instrumentelor structurate.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor, în ordine descrescătoare
Dacă ne raportăm la activul suport, obţinem situaţia de mai jos. Constatăm că şi în această săptămână topul este ocupat de indici, în următoarea ordine: DAX, DJI şi S&P500. Clasamentul emitenţilor rămâne nemodificat: Erste, Broker SA şi Raiffeisen.
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Cele mai evidente trenduri au fost în această săptămână WTI (opţiunea LONG), FP (opţiunea LONG) şi SLV (opţiunea LONG). Se pare că pieţele încearcă să recupereze din corecţiile severe înregistrate în ultimii ani, catalogaţi ca ani de criză.
Secţiunea 4 - Statistica simbolurilor, în cadrul activului suport
Ultimele consideraţii le avem încercând să vedem volumele zilnice înregistrate pe fiecare activ suport. Am separat tabelul în două părţi, ca să-l pot posta în condiţii grafice corespunzătoare.Volumele zilnice se situează în intervalul 1,5 ... 3,5 milioane lei.
Secţiunea 5 - Statistica activelor suport, pe zile de tranzacţionare
Închei TURBO buletin 05, consemnând faptul că ERSTE lansează 6 noi produse structurate: EBSPTL5, EBSPTS5, EBGLDTL13, EBGLDTS12, EBWTITL11, EBWTITS15. Aceste titluri se vor tranzacţiona începând cu data de 12 noiembrie 2012. Cu această emisiune, în cadrul Pieţei Produselor Structurate se tranzacţionează 51 de certificate.
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau a unui oarecare simbol bursier în special.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
7 noiembrie 2012
Ce simboluri mă interesează acum?
Fiind volatilitatea mare mă aştept ca aici să fie şi interesul traderilor mare. Vom vedea la sfârşitul zilei ...
Vă doresc tranzacţii profitabile !
4 noiembrie 2012
1 noiembrie 2012
29 octombrie 2012
TURBO buletin 03
Cel mai tranzacţionat simbol al săptămânii a fost BKDOWTL3, simbol care a reprezentat aproximativ 29% din totalul instrumentelor structurale. Tabloul complet al tranzacţiilor pe simboluri este cel de mai jos:
Topul săptămânal al tranzacţiilor, după suportul activ este: DAX, DJIA şi WTI. Indicii se pare ca au fost pe gustul traderilor, ei deţinând primele două poziţii pe podium. Cel mai slab poziţionate se află certificatele TURBO construite pe acţiunile FP, SNP şi TLV. Clasamentul s-a modificat de la o zi la alta, schimbările fiind la ordinea zilei.
Volumul săptămânal al tranzacţiilor este prezentat în tabelul de mai jos. Sunt evidenţiate simbolurile în cadrul fiecărui activ suport. Se poate observa interesul pentru titlurile cu levier mai mare (cele care au preţul cel mai mic în cadrul simbolurilor aparţinând unui activ suport)
Pentru a vedea cum a evoluat în timp opţiunile traderilor, am întocmit statistica volumelor tranzacţionate pe zile, în cadrul fiecărui activ suport. O primă constatare ce se desprinde de aici este căvolumul tranzacţiilor este direct proprţional cu volatilitatea activului suport. Acest lucru ar fi interesant de urmărit şi reprezentat grafic.
NOTE:
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau a unui oarecare simbol bursier în special.
Vă doresc o săptâmănă cu tranzacţii profitabile !
22 octombrie 2012
14 octombrie 2012
TURBO buletin 01 - lansarea
Încerc să realizez un buletin săptămânal care să trateze problematica certificatelor turbo tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti. Chiar dacă piaţa certificatelor turbo în România este redusă, comparativ cu alte state europene, este o piaţă în creştere, care se formează. Conform şi datelor din TURBO buletin, în această săptămână ponderea instrumentelor structurate a ajuns aproape la 20% din totalul tranzacţiilor.
Buletinul care-l lansez azi doresc să-l realizez săptămânal astfel încât el să fie un instrument de lucru pentru cei interesaţi de tranzacţionarea certificatelor turbo. Voi prezenta în cuprinsul buletinului diverse statistici care să surprindă elementele relevante ale pieţei certificatelor turbo din România.
Desigur, intâmpin probleme tehnice în editarea şi publicarea acestui buletin, însă în timp sper să depăşesc aceste inconveniente, inerente oricărui început. Din acest punct de vedere orice propunere de îmbunătaţire a conţinutului sau a modului de prezentare sunt binevenite.
Mai jos este prezentat numărul 01 a ceea ce-mi doresc a fi publicaţia săptămânală TURBO buletin. Este încă într-o formă minimală şi cu toate eforturile mele nu am reuşit să mă desprind foarte mult de foaia de calcul tabelar cu care am prelucrat datele pentru acest prim buletin... Poate pe viitor, voi găsi alte forme mai eficiente de editare.Turbo buletin 01
Luni | Marti | Miercuri | Joi | Vineri | Total Saptamana | Pondere saptamanala | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
LEI | LEI | LEI | LEI | LEI | LEI | % | |
Actiuni | 6.640.227,82 | 19.195.820,71 | 5.222.639,86 | 22.945.904,27 | 9.774.187,40 | 63.778.780,06 | 80,52% |
Obligatiuni | 11.099,98 | 0 | 0 | 63.502,68 | 0 | 74.602,66 | 0,09% |
Fonduri de investitii | 7.761,00 | 2.500,00 | 96,05 | 33.452,26 | 40,35 | 43.849,66 | 0,06% |
Produse structurate | 2.240.808,57 | 4.632.591,78 | 4.042.611,94 | 2.870.192,60 | 996.529,59 | 14.782.734,48 | 18,66% |
Futures | 258.465,60 | 160.424,10 | 36.955,90 | 6.354,30 | 61.791,70 | 523.991,60 | 0,66% |
Simbol | Valoare tranzacţii | Preţ mediu săptămânal | Numărul instrumentelor tranzacţionate | Numărul tranzacţiilor | MAX 52 | MIN 52 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | EBDAXTS18 | 4.874.295,10 | 22,08 | 220.932 | 1.304 | 23,8 | 12,6 |
2 | BKDOWTS2 | 3.137.539,20 | 34,12 | 95.721 | 107 | 50 | 27,5 |
3 | EBWTITS12 | 1.476.444,02 | 6,47 | 241.171 | 357 | 7,2 | 5,64 |
4 | EBSPTS2 | 840.996,16 | 3,71 | 238.840 | 408 | 7,96 | 2,82 |
5 | BKDOWTL3 | 665.710,90 | 47,88 | 14.953 | 56 | 55 | 31,3 |
6 | EBDAXTS19 | 664.288,30 | 33,2 | 20.616 | 585 | 35,6 | 25,5 |
7 | EBDAXTL20 | 531.810,30 | 23,38 | 22.824 | 620 | 30,5 | 21,3 |
8 | EBGLDTL10 | 420.340,42 | 7,96 | 53.958 | 27 | 8,8 | 7,2 |
9 | EBWTITL9 | 360.260,06 | 3,84 | 96.848 | 201 | 6,6 | 3,04 |
10 | EBDAXTL18 | 338.749,90 | 34,42 | 9.858 | 395 | 43,2 | 32 |
11 | EBSLVTL7 | 250.061,40 | 24,8 | 10.367 | 7 | 28,3 | 23,6 |
12 | EBGLD1 | 240.421,60 | 201,58 | 1.193 | 9 | 202,6 | 195,8 |
13 | EBSPTS3 | 166.259,42 | 7,26 | 23.458 | 208 | 9 | 6,24 |
14 | EBGLDTL11 | 146.998,90 | 9,81 | 14.798 | 37 | 10,5 | 9 |
15 | RCFPTL5 | 121.082,68 | 18 | 6.942 | 25 | 25,07 | 8,73 |
16 | EBSPTL3 | 117.462,50 | 5,18 | 21.564 | 85 | 5,8 | 3,44 |
17 | EBWTITL10 | 112.765,88 | 5,54 | 21.658 | 70 | 6,4 | 4,76 |
18 | EBGLDTS10 | 109.798,56 | 3,63 | 28.820 | 26 | 4,28 | 2,94 |
19 | RCDAX | 66.800,00 | 334 | 200 | 1 | 334 | 266,25 |
20 | EBGLDTS11 | 37.202,50 | 5,45 | 6.859 | 24 | 6,3 | 4,62 |
21 | RCTLVTS1 | 26.507,38 | 3,28 | 8.396 | 26 | 7,7 | 3 |
22 | EBWTITS13 | 17.516,40 | 10,15 | 1.606 | 20 | 10,62 | 9,2 |
23 | EBEBSTS8 | 14.351,95 | 1,04 | 16.070 | 11 | 1,57 | 0,85 |
24 | EBEBSTL6 | 9.786,41 | 0,94 | 10.389 | 18 | 1,08 | 0,48 |
25 | EBEBSTS9 | 9.018,98 | 1,89 | 4.684 | 14 | 2,45 | 1,75 |
26 | EBSPTL2 | 8.841,00 | 8,48 | 1.050 | 3 | 8,74 | 4,92 |
27 | EBGLDTL12 | 3.593,88 | 4,78 | 751 | 5 | 4,7 | 4,7 |
28 | BKDOWTL1 | 2.875,70 | 70,13 | 40 | 11 | 73,5 | 23,4 |
29 | EBFPTS3 | 2.804,80 | 2,62 | 1.024 | 11 | 3,36 | 2,3 |
30 | EBSPTL4 | 1.594,48 | 2,88 | 554 | 5 | 2,9 | 2,9 |
31 | EBEBSTL4 | 1.471,78 | 2,9 | 502 | 6 | 3 | 2,34 |
32 | EBDAXTS20 | 1.319,50 | 44,25 | 31 | 5 | 46,7 | 37,6 |
33 | RCFPTS1 | 1.035,60 | 20,31 | 51 | 3 | 29,86 | 14,2 |
34 | EBSLVTS9 | 832,5 | 26,83 | 31 | 8 | 27 | 24 |
35 | EBDAXTL19 | 507,7 | 46,67 | 11 | 8 | 53,7 | 45,1 |
36 | EBSLVTL8 | 423,5 | 38,5 | 11 | 2 | 42 | 37,5 |
37 | EBEBSTL5 | 411,87 | 1,96 | 201 | 2 | 2,05 | 1,45 |
38 | EBFPTL6 | 291,43 | 1,41 | 207 | 4 | 1,77 | 1,05 |
39 | RCSNPTL1 | 115,3 | 2,1 | 55 | 10 | 2,35 | 0,95 |
40 | RCSNPTS1 | 61,16 | 0,98 | 64 | 3 | 2,43 | 0,78 |
41 | EBSPTL1 | 59,52 | 12,08 | 5 | 5 | 12,9 | 10,62 |
42 | RCFPTL4 | 22,34 | 22,34 | 1 | 1 | 30,59 | 13,6 |
43 | EBWTITS14 | 3,5 | 3,5 | 1 | 1 | 3,5 | 3,5 |
TOTAL | 14.782.734,48 | 1.197.315 | 4.734 |
Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau a unui oarecare simbol bursier în special.