Săptămâna finalului de an 2012
În sferă politicii este relativ linişte, guveranţii pregătesc proiectul de buget pentru anul viitor şi fac declaraţii privind priorităţile următoarelor luni. Parlamentarii şi-au constituit comisiile de lucru şi au finalizat alegerile preşedinţilor de comisii precum şi stabilirea noilor funcţii necesare bunei funcţionări a Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Pe parcursul lunii Ianuarie 2013, delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Central Europene sosesc în România pentru a negocia un nou acord de asistenţă financiară. Încă nu au fost publicate coordonatele noului acord.
În zona instrumentelor structurate înregistrăm ieşirea unui simbol ajuns la maturitate şi intrarea a patru noi simboluri. Se remarcă totodată o creştere a interesului pe Certificatele Index. Fiind însă o săptămână atipică, doar cu două zile de tranzacţionare, nu putem avea concluzii relevante despre piaţă.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în săptămîna încheiată, la Bursa de Valori Bucureşti este prezentat în tabelul de mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul ne arată interesul traderilor pentru tipul respectiv de instrumente.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare absolută de 4,11 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mică faţă de săptămâna precedentă, insă o putem considera bună dacă luăm în seamă faptul că acest volum s-a realizat doar în două zile de activitae bursieră... Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor urcă în această săptămână la 3,93%, în contextul unei lichidităţi generale la BVB puţin mai scăzute, comparativ cu săptămâna precedentă.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumente structurate care pot fi tranzacţionate pe piaţa românească în această perioadă, conform Bursei de Valori Bucureşti, pot fi grupate astfel:
- 55 Certificate TURBO (din care 6 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În săptămâna analizată s-au derulat 1.398 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 260.000 de certificate, fiind implicate 40 de simboluri, din totalul de 61 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu 44 de simboluri.
Campionul lichidităţii în această săptămână a fost simbolul BKDOWTL4, pe locul doi se instîndu-se EBSLVTL7 iar ultimul loc de pe podium find ocupat de RCGLD, simbol reprezentând un Certificat Index.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 40
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 1 (BKDOWTL1)
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 4 (EBDAXTL22, EBDAXTS21, EBEBSTL8, EBEBSTS11)
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport
Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 11, cu unul în plus comparativ cu săptămâna trecută, respectiv indicele petrolului BRE.
Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport sufră multiple modificări, comparativ cu săptămânile anterioare, având următorul podium: DJI, GLD şi SLV.
Clasamentul construit pe baza volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se modifică şi acesta şi după numeroase săptămâni, ierarhia consacrată se modifică. Pe primul loc se instalează SSIF Broker, urmat de ERSTE prin BCR şi ultimul loc îi revine în continuare lui Raiffeisen Centrobank AG. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Se constată statistic o descreştere evidentă a interesului pentru DAX, simbol care coboară de pe primul loc pe locul 5 iar simbolurile construite pe activul suport oferit de metalele nobile GLD şi SLV urcând în clasamentul săptămânal.
Şi în această săptămână simbolurile construite pe activul suport oferit de titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Simbolurile construite pe baza FP ocupă un onorant loc 6 în clasamentul lichiditaţii săptămânale a instrumentelor structurate.
Secţiunea 4 - Ordinea simbolurilor, în cadrul activului suport
Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor certificate. În această secţiune sunt prezentate grupat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.
Sunt prezentate tranzacţiile săptămânii clasificate pe Certificate Bonus, Certificate Index, Certificate TURBO opţiunea LONG şi Certificate TURBO opţiunea SHORT.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând statistica săptămânală, din această perspectivă, putem să concluzionăm următoarele aspecte relevante:
- Nu avem în această săptămână tranzacţii cu Cerificate BONUS.
- Avem tranzacţii semnificative cu Certificatele de tip INDEX. Aproximativ 24% din volumul tranzacţionat din volumul instrumentelor structurate este reprezentat de certificate. Un procent mare, comparativ cu săptămânile anterioare când Certificatele Index reprezentau 8 ... 15% din volumul tranzacţiilor.
- Cele mai multe Certificate de tip INDEX se înregistrează pe activul suport aur. Aici au fost schimbate cerificate emise atât de Raiffeisen Centrobank AG cât şi de ERSTE.
- Analizând subtotalurile corespunzătoare celor două opţiuni ale certificatelor TURBO, constatăm că opţiunea LONG devine predominată, având în vedere faptul că aprope 80% din volumele tranzacţionate cu certificatele TURBO au avut opţiunea LONG. Şi aici avem inversare de opţiuni, ultimele săptămâni opţiunea generală fiind SHORT.
Secţiunea 5 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate Index, Bonus, şi TURBO.
Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: TLV şi FP
- Active suport cu opţiunea LONG evidentă : GLD, SLV, şi EBS
- Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): S&P500, WTI, DAX
Secţiunea 6 - Jurnalul săptămânii
Luni - Zi liberă - decretată în sistemul public. Bursa a avut pauză.
Marţi - Prima zi de Crăciun
Miercuri - A doua zi de Crăciun
Jo i - Se reia activitatea bursieră. Simbolul BKDOWTL1 ajunge la maturitate şi este retras de la tranzacţionare. Este de remarcat un aspect interesant: pe Ceritificatele index RCBRE si RCGLD, la finele zilei de tranzacţionare, s-au achiziţionat pachete mari. Achiziţiile au fost făcute întro singură tranzacţie ceea ce ne lasă să înţelegem că ele aparţin unor jucători mari din piaţă. Ca o observaţie, certificatele index au reprezentat 48% din volumul produselor structurate din ziua de joi. Top 3 creşteri de preţ: BKDOWTS3, EBSPTS2, RCTLVTL1. Top 3 scăderi de preţ: RCTLVTS1, RCSNPTS1, EBWTITS15. Chiar dacă sunt prezente în topuri, certificatele turbo emise pe activul suport al acţiunilor tranzacţionate la BVB au volume mici de tranzacţionare, nefiind foarte căutate de investitori.
Vineri - De azi începe tranzacționarea a patru noi emisiuni de Certificate turbo ale Erste Group Bank AG în cadrul Sectorului Produse Structurate: EBDAXTL22, EBDAXTS21, EBEBSTL8, EBEBSTS11. Acestea au activ suport indicele DAX şi acțiunile emise de Erste Group Bank AG. La tote certificatele emise maturitatea este Open end, adică vor fi admise la tranzacţionare fără limită de valabilitate, până la atingerea bariereri de tranzacţionare.
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.
Vă doresc un an bun, cu sănătate, împlinirea dorinţelor şi multe tranzacţii profitabile !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu