PNL a avut Congres
Congresul PNL a lămurit problemele statutare şi consideră că s-a întărit cu venirea pe poziţia de prim-vicepreşedinte a primarului Iohannis. Rămâne de văzut dacă un bun administrator al unui oraş înseamnă şi un bun politician...Premierul Victor Ponta caută ajutor în problema aderării la spaţiul Schengen în Franţa, avînd întâlniri cu preşedintele François Hollande şi apoi cu premierul francez Jean-Marc Ayrault.
Subiectele săptămânii: problema steagului secuiesc îşi caută în continuare rezolvarea, OMV Petrom raportează profit de peste 880 milioane euro pentru anul 2012, calendarul regionalizării este transmis la Bruxelles, PDL se pregăteşte pentru alegeri, steliştii se bucură de calificare în Europa League, s-a finalizat pe Valea Prahovei cea de-a 11-a editie de iarna a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013). România a ocupat locul 8.
Revenind la subiectul acestui buletin săptămânal, instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, semnalez că în această săptămână două simboluri au părăsit piaţa şi şase au intrat la tranzacţionare.
Lichiditatea săptămânală este în creştere, media zilnică ajungând la 1,49 milioane de lei.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în perioada analizată la Bursa de Valori Bucureşti, este prezentat mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrumente.Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare absolută de 10,17 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este aproximativ egală cu săptămâna precedentă, când acestea înregistrau 10,58 milioane lei. Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor se situează la 9,49%, depăşind media anului care a ajuns la nivelul de 6,40%.
- Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare este joi: (3,09 milioane lei).
- Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este luni: (0,76 milioane lei)
- Volumul mediu zilnic tranzacţionat, pentru acest an, este de 1,49 milioane de lei
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumentele structurate sunt titluri cu o perioadă redusă de valabiltate. Fiind foarte volatile, ele sunt emise pentru o perioadă scurtă de timp, maxim 12 luni, sau o parte din ele ies de la tranzacţionare înainte de data maturităţii, ca urmare a atingerii barierei fixate la lansare. Instrumente structurate tranzacţionabile la finele acestei săptămâni pe piaţa românească, conform secţiunii dedicate acestor instrumente, sunt:- 57 Certificate TURBO (din care 8 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 3 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În perioada analizată s-au derulat 3.961 de tranzacţii în care s-au schimbat 1.005.638 instrumente, fiind implicate 49 de simboluri, din totalul celor 61 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu un număr de 43 de simboluri.
Podiumul celor mai lichide simboluri, în ordine descrescătoare, este ocupat de simbolurile: EBDAXTS20, BKDOWTS4 şi BKDOWTL5. Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 51% din totalul tranzacţiilor realizate cu instrumente structurate. Titlurile care au generat peste 80% din volumul tranzacţiilor ocupă primele 6 poziţii din tabelul de mai sus.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 49
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 2
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 6
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi
Pe baza fiecărui activ suport se pot construi unul sau mai multe certificate turbo. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat în săptămâna analizată în baza unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
În această săptămână numărul activelor suport tranzacţionate a fost 13, faţă de 11 tranzacţionate săptămâna trecută.
Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport se modifică faţă de cel de săptămâna trecută: DAX, DJI şi S&P500. Rămân aceleaşi active suport însă în altă ordine.
În această săptămână simbolurile construite pe activul suport oferit de acţiunile româneşti FP, SNP, BRD şi TLV s-au aflat la tranzacţionare, însă volumele schimbate în piaţă au fost foarte reduse, jucătorii nefiind interesaţi în mod deosebit de aceste titluri.
Clasamentul construit pe baza volumului de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se menţine cel de săptămâna trecută. Pe primul loc se află ERSTE prin BCR, SSIF Broker se situează pe locul 2 şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. De reţinut şi în această săptămână volumul mare derulat prin Erste.
(Înţelegem prin furnizori de lichiditate brokeri care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol, garantând astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).
Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză, totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate Index, Bonus şi Turbo.Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând volumul zilnic şi săptămânal tranzacţionat pe fiecare activ suport şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, se desprind următoarele tendinţe cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT (unde ponderea opţiunilor >0,70%): S&P500 şi DAX
- Active suport cu opţiunea LONG (unde ponderea opţiunilor >0,70%): EBS, STX500, GLD, SLV, WTI, FP, şi SNP
- Active suport indecise (unde ponderea long/short aproximativ echilibrată): DJI
Secţiunea 5 - TURBO jurnal
Aspectele mai importante referitoare la tranzacţionarea instrumentelor structurate, în săptămâna analizată, sunt prezentate mai jos. Ele sunt observaţii personale şi din această perspectivă pot fi considerate subiective.În această săptămână am scris zilnic secţiunea 5 din TURBO buletin. Am procedat în această manieră pentru a prinde mai bine specificul zilei de tranzacţionare şi totodată pentru a nota "la cald" impresiile zilei.
Luni - 18.02.2013
Avem azi o piaţă foarte liniştită, activele suport neavând volatilităţi mari. Totul pare a fi îngheţat şi în aşteptare. Se evidenţiază azi, comparativ cu alte zile, mai multe tranzacţii cu Certificate Index şi Certificate Bonus.
- Lichiditatea zilei a fost relativ modestă, de doar 0,76 milioane lei.
- Activele suport cele mai tranzacţionate sunt: DAX (indecis), S&P500 (short), STX500 (long)
- Top volume: EBDAXTS20, EBDAXTL22, EBGLDBN1 - Certificat Bonus AUR
- Top creşteri: EBEBSTS12 (+9,09%), EBDAXTL22, EBSPTS6
- Top scăderi: EBEBSTL8 (-10,71%), RCSNPTS1, EBDAXTS20
Marţi - 19.02.2013
Piaţa instrumentelor structurate a fost mişcată azi, în cea mai mare parte a ei, de indicele DAX. O creştere de 123,72 puncte, adică +1,62%, pentru activul de bază a indus o creştere de +21,16% pentru certificatul DAX long, respectiv o scădere de -22,13% pentru cel short. Este un exemplu edificator pentru ce face efectul de levier: la o variaţie mică a suportului de bază are loc o modificare substanţială a certificatelor turbo construite pe respectivul activ.
- Lichiditatea zilei a revenit la valori normale, atingând nivelul de 2,54 milioane lei.
- Certificatele cele mai tranzacţionate au la bază următoarele active suport: DAX (indecis), DJI (short), S&P500 (short)
- Top volume: BKDOWTS4, EBDAXTS20, EBDAXTL22
- Top creşteri: EBDAXTL22 (+21,16%), EBDAXTL21, EBDAXTL18
- Top scăderi: EBDAXTS20(-22,13%), EBDAXTS21, EBSLVTL7
Miercuri - 20.02.2013
O zi în care indicii principali ai pieţelor DJI şi DAX nu au fost în centrul atenţiei. Piaţa este liniştită, linişte care însă poate fi spulbertată de anunţurile care urmează să se facă în SUA din partea FED. Posibil cel mai afectat, după dolar, va fi metalul galben.
- Lichiditatea zilei scade la nivelul de 1,17 milioane lei.
- Certificatele cele mai tranzacţionate au la bază următoarele active suport: S&P500 (short), DJI (short), WTI (long)
- Top volume: EBSPTS3, BKDOWTS4, EBWTITL10
- Top creşteri: EBEBSTL8 (+21,54%), EBWTITS14, EBEBSTL7
- Top scăderi: EBSLVTL7 (-46,38%), EBGLDTL11, RCSNPTS1
Joi - 21.02.2013
Ziua debutează cu retragerea de la tranzacţionare a două simboluri long pe GLD şi SLV, ca umare a scăderilor cotaţiilor metalelor produse pe parcursul nopţii. Datele slabe comunicate în SUA au influenţat semnificativ piaţa. Variaţii mari şi pentru indicii bursieri DAX, DJI şi S&P500, generând valori consistente de tranzacţionare.
- Două tiluri sunt retrase de la tranzacţii: EBGLDTL11 şi EBSLVTL7 prin atingerea barierei
- Şase noi titluri (4 certificate turbo şi 2 certificate de tip bonus) intră de azi la tranzacţionare: EBEBSTS14, EBSLVTS10, EBSPTL7, EBWTITL12, EBDAXBN1 şi EBWTIBN2
- Lichiditatea zilei creşte la nivelul de 3,09 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: DAX (short), DJI (indecis), S&P500 (short),
- Top volume: EBDAXTS20, BKDOWTL5, EBSPTS3
- Top creşteri: EBSPTS6 (+33,33%), EBEBSTS14, EBDAXTS20
- Top scăderi: EBWTITL12 (-24,35%), EBDAXTL22, EBEBSTL8
Vineri - 22.02.2013
Azi indicele DJI a fost principalul motor pentru certificatele turbo, monopolizând aproape 70% din piaţă. În rest, cotaţii liniştite, neexistînd aspecte care să atragă în mod deosebit atenţia.
- Lichiditatea zilei a fost la nivelul de 2,05 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: DJI (long), DAX (short), S&P500 (indecis),
- Top volume: BKDOWTL5, EBDAXTS20, BKDOWTS4
- Top creşteri: EBEBSTL8 (+13,74%), EBDAXTL22, EBWTITS14
- Top scăderi: EBDAXTS20 (-11,42%), EBDAXTS21, BKDOWTS4
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Precizez că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special.
3. Cei care doresc să-şi exprime păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul sau conţinutul acestui buletin, pot să o facă direct la comentarii sau pe adresa de mail a autorului blogului.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu