Google+

22 aprilie 2013

TURBO buletin 28



O săptămână cu multe evenimente şi volatilităţi mari


Analiștii de la BNP Paribas și Societe Generale recomandă cumpărarea de obligațiuni românești. Vezi ARTICOL

Criza din Cipru bulversează cotaşia aurului Vezi ARTICOL

BVB scade în ton cu piața externă. Vezi ARTICOL

Broker Cluj va lista pe bursă un fond de investiţii care va copia indicele BET-FI. Vezi ARTICOL

Acţionarii SIF Transilvania au hotărât trecerea la conducerea dualistă. Vezi ARTICOL

Atentatele de la Boston au afectat pietele financiare americane. Vezi ARTICOL

În epoca alianţelor şi fuziunilor bursiere, România este în postura de jucător independent. Vezi ARTICOL

Subsidiara ATE Bank România a fost vândută. ARTICOL

Banca Centrala din Cipru a respins ofertele BT si Raiffeisen pentru preluarea Bank of Cyprus Romania. Vezi ARTICOL

Urmează cele mai ocupate opt zile din acest an pe bursă cu 59 de adunări generale ale acţionarilor. Vezi ARTICOL


Revenind la principalul subiect a acestui buletin săptămânal, instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, pot spune că finalizăm o săptămână agitată, în care 5 simboluri au atins bariera de tranzacţionare.
Săptămâna aceasta s-au înregistrat două recorduri: cea mai mare valoare zilnică tranzacţionata şi volumul săptămânal maxim de tranzacţii, egal cu valoarea de 23,35 miliaone lei.
A fost o săptămână cu volatilitatea foarte mare, în intervalul -133% până la 40%%.
Este o volatilitate mare, mai rar întâlnit, care a dus la creşterea volumelor schimbate în piaţă.

Prezint mai jos, statistica anuală cu instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti:
  • Cea mai mare valoare zilnică tranzacţionată a fost de 6,505 milioane lei, realizată miercuri, 17.04.2013
  • Cea mai mică valoare zilnică tranzacţionată a fost de 0,062 milioane lei, realizată vineri, 29.03.2013
  • Media zilnică anuală a tranzacţiilor realizată cu instrumente structurate este de 2,266 milioane lei


Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB

Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în săptămâna trecută, este prezentat mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti.
Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămânale. Consider că procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrument.




Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare 23,35 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor în această săptămână este mai mare, comparativ cu săptămâna precedentă, când acestea erau de 22,37 milioane lei.
A fost o perioadă favorabilă produselor structurate, stabilindu-se un nou record a volumului de tranzacţii săptămânale în acest an. A fost stabilit un nou record şi pentru cea mai mare valoare zilnică tranzacţionată. În fiecare zi volumul tranzacţiilor a fost apreciabil, media zilnică a săptămânii de 4,67 milioane fiind şi ea cea mai mare în acest an.
Ponderea instrumentelor structurale în totalul tranzacţiilor săptămânale se situează la 20,60%, mult peste media anuală care înregistrează valoarea de 7,22%.
Prezint mai jos, statistica săptămânală cu instrumente structurale tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti:
  • Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare a fost miercuri, când lichiditatea a fost de 6,50 milioane lei
  • Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare a fost joi, când lichiditatea a fost de 3,443 milioane lei
  • Media zilnică săptămânală a tranzacţiilor realizate cu instrumente structurate este de 4,67 milioane de lei.


Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare

Instrumentele structurate sunt titluri cu o perioadă redusă de valabiltate datorită volatilităţii lor. De regulă, ele sunt emise pentru o perioadă scurtă de timp, maxim 12 luni. Practica dovedeşte că o parte din ele ies de la tranzacţionare înainte de data maturităţii, ca urmare a atingerii barierei.
Instrumente structurate tranzacţionabile, la finele acestei săptămâni pe piaţa românească, conform secţiunii dedicate acestor instrumente, sunt:
  • 57 Certificate TURBO (din care 14 suspendate)
  • 9 Certificate INDEX
  • 5 Certificate BONUS
În tabelul de mai jos, am grupat toate tranzacţiile săptămânale realizate la nivelul fiecărui simbol, indiferent de ziua de tranzacţionare. Am dorit să evidenţiez astfel, grupat pentru fiecare simbol, variaţia săptămânală a preţului mediu, minimele şi maximele săptămânale, minimele şi maximele anuale, numărul de tranzacţii şi volumul bănesc realizat.
Acesta este tabloul general de tranzacţionare şi este punctul de plecare al analizelor care le fac pentru săptămâna în curs.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa B V B, disponibile pe www.bvb.ro

În perioada analizată s-au derulat 6.550 de tranzacţii în care s-au schimbat în piaţă 2.847.502 instrumente, fiind implicate 44 de simboluri, din totalul celor 57 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu un număr de 50 de simboluri.
Podiumul celor mai lichide simboluri, în ordine descrescătoare, este ocupat de simbolurile: EBDAXTS21, BKDOWTS5 şi EBSPTS7.
Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 67% din totalul realizat cu instrumente structurate.
Simbolurile care au generat peste 80% din volumul tranzacţiilor ocupă primele 5 poziţii din tabelul de mai sus.
Aceste date statistice ne ajută să analizăm starea din piaţă urmărind activitatea doar pe acele câteva simboluri care sunt reprezentative la nivelul săptămânii.

Statistica săptămânală a instrumentelor structurate la Bursa de Valori Bucureşti, este următoarea:
  • Numărul de simboluri tranzacţionate în săptămână: 44
  • Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 5
  • Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 0



Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi

Pe baza fiecărui activ suport se emite unul sau mai multe instrumente structurate. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat în săptămâna analizată grupate pe activ suport de bază. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător tranzacţiile pe fiecare activ suport, indiferent de emitent sau tipul de instrument.
Deducem de aici interesul traderilor pentru fiecare activ suport.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

În această săptămână s-au tranzacţionat 12 active suport, faţă de cele 13, în săptămâna trecută.
Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport este ocupat de aceiaşi actori ca săptămâna trecută dar în altă ordine: DAX, DJI şi SP500. Din nou, indicii bursieri sunt cei care ocupă primele trei poziţii în clasamentul săptămânal al lichidităţii generale, ei realizând 89% din tranzacţiile săptămânii.
În săptămâna analizată simbolurile construite pe activul suport oferit de acţiunile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare, însă volumele schimbate în piaţă au fost relativ reduse.
Clasamentul volumelor tranzacţionate de furnizorii de lichiditate se păstrează identic cu cel de săptămâna trecută. Pe primul loc se află ERSTE prin BCR, pe locul doi SSIF Broker iar pe ultimul loc se situează Raiffeisen Centrobank AG. Se menţine astfel clasamentul consacrat al acestui an. ERSTE group se remarcă iar prin volumul mare de tranzacţii.
(Înţelegem prin furnizori de lichiditate brokeri care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol, garantând astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).



Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare

În tabelul de mai jos am prezentat zilnic tranzacţiile care au la bază un anumit activ suport. Astfel, se regăsesc însumate pentru fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ, indiferent de emitent sau de furnizorul de lichiditate. Pentru fiecare activ suport sunt evidenţiate separat tranzacţiile Short şi Long.
În acest mod se vede foarte clar care au fost opţiunile traderilor pentru fiecare activ suport în fiecare zi de tranzacţionare. Statistica include doar Certificatele Turbo, grupate aşa cum am specifict mai sus, pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză, totalul săptămânal al acestei secţiuni diferă uneori de totalul din Secţiunea 1, unde regăsim însumate tranzacţiile cu toate tipurile de instrumente: Certificate Index, Certificate Turbo şi Certificate Bonus.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Analizând volumul zilnic şi săptămânal tranzacţionat pe fiecare activ suport şi comparând ponderea tranzacţiilor Short şi Long, se constată următoarele tendinţe:
  • Active suport cu opţiunea SHORT (unde ponderea tranzacţiilor >0,70%): DJI, SP500, EBS
  • Active suport cu opţiunea LONG (unde ponderea tranzacţiilor >0,70%): WTI şi STX500
  • Active suport indecise (unde ponderea long/short este aproximativ echilibrată): DAX
Pentru celelalte active suport, volumul tranzacţiilor fiind mic, este greu de a indica o tendinţă privind evoluţia.

Interesul investitorilor pentru Certificatele Index şi Certificatele de tip Bonus în această săptămână a fost mic comparativ cu alte perioade, valoarea acestora fiind de 393 mii lei, adică sub 2% din tranzacţiile cu instrumente structurate.



Secţiunea 5 - TURBO jurnal

Aspectele statistice privind tranzacţionarea instrumentelor structurate, sunt sistematizate în această ultimă secţiune a buletinului. Am ales varianta tabelară pentru a prezenta sistematic, unitar şi în condiţii comparabile săptămâna analizată. Fiecare zi de tranacţionare are rezervată o coloană iar ultima coloană cuprinde sinteza săptămânală conţinând aceiaşi indicatori urmăriţi zilnic. Tabelul grupează informaţiile care prezintă specificul unei perioade de tranzacţionare, respectiv:
  • Lichiditatea - ne indică valoarea în milioane lei a instrumentelor structurate tranzacţionate;
  • Top 3 cele mai tranzacţionate active suport - are rolul de a arăta care au fost cele mai căutate active suport ale zilei. Grupează toate tranzacţiile efectuate pe un acelaşi activ suport, indiferent de tipul instrumentului (certificat turbo, bonus sau index) sau de emitent.
  • Ponderea primelor trei active - este indicat procentul deţinut de primele trei active suport în totalul valoric al instrumentelor structurate tranzacţionate la nivelul zilei. Acest indicator ne arată care este gradul de concentrare a pieţei, sau spus altfel, cât din piaţă este ocupată de primele trei active suport.
  • Top 3 simboluri tranzacţionate - sunt prezentate primele 3 titluri tranzacţionate, descrescător după valoarea tranzacţionată, exprimată în milioane lei.
  • Top 3 creşteri de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare creştere procentuală a preţului în ziua respectivă. Împreună cu următorul indictor ne arată gradul de volatilitate din piaţă.
  • Top 3 scăderi de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare scădere procentuală a preţului în ziua respectivă. Cu cât volatilitatea (fluctuaţia) este mai mare, de regulă, cu atât simbolurile respective devin mai căutate de traderi.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Evenimentele pe care le-am considerat ca fiind reprezantive, în acestă săptămână, în piaţa bursieră, le-am sintetizat în însemnările de mai jos. Atunci când au fost disponibile anunţuri ale BVB referitor la instrumentele structurate, le-am inclus şi pe acestea în jurnalul zilei.

Luni - 15.04.2013
  • Furnizorul de lichiditate BCR anunţă noile bariere şi preţuri de exercitare, valabile pentru certificatele turbo open-end emise de Erste Group Bank AG, în săptămâna 15.04.2013 - 19.04.2013. Acest anunţ face parte din rutina săptămânală şi pentru cei care obişnuiesc să tranzacţioneze în apropierea barierei este indicat să-şi actualizeze valorile cu care operează.
  • La începutul zilei de tranzacţionare BCR transmite notificări care anunţă că patru simboluri: EBSLVTL8, EBGLDTL14, EBGLDTL15 şi EBGLDBN1 au atins bariera. Primele trei simboluri vor fi retrase de la tranzacţionare iar ultimul simbol va fi tranzacţionat mai departe, fiind un Certificat de tip Bonus, cu menţiunea că bonusul nu va mai fi acordat deoarece bariera a fost atinsă.
  • S-a comunicat valoarea de răscumpărare pentru simbolul EBSLVTL10, egală cu 3,41 lei şi pentru EBGLDTL14, egală cu 1,88 lei. Din nefericire, răscumpărarea valorii nu se va face prin sistemul de decontare al BVB, ceea ce înseamnă că jucătorii care au avut în portofoliu acest titlu îşi vor recupera banii cu întârziere.
  • Pentru simbolurile EBSLVTL8 şi EBGLDTL15, răscumpărarea valorii reziduale se va face prin sistemul BVB în zilele de 15 şi 16 aprilie. Interesant faptul cum Regulamentul BVB nu se aplică în mod unitar tuturor simbolurilor tranzacţionate la BVB. Oare CNVM ce face?

Marţi - 16.04.2013
  • Notificare BCR - suspendare de la tranzactionare a simbolului EBWTITL12 prin atingerea barierei atingere bariera.

Miercuri - 17.04.2013
  • Ziua în care s-a stabilit noul record de tranzacţionare zilnică

Joi - 18.04.2013
  • Oprirea şi reluarea reluare tranzactionare produse structurate cu activ suport BRD
  • Notificare BCR - Ajustarea parametrilor pentru certificate turbo emise de Erste cu activ suport WTI

Vineri - 19.04.2013
  • Zi relativ calmă de tranzacţionare, traderii întrând în weekend după o săptămână plină.


NOTE:

1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Precizez că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special.
3. Îi invit pe toţi cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul sau despre conţinutul acestui buletin, să le expună direct la comentarii sau pe adresa de mail a autorului blogului.


Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu