Google+

6 ianuarie 2013

TURBO buletin 13


Noul an 2013, debutează cu două zile de tranzacţii

Au trecut şi primele zile ale anului 2013. Din nefericire, vestea morţii regizorului Sergiu Nicolaescu, ne aduce un început de an îndoliat. Iar interminabilele discuţii despre opţiunea incinerării au ocupat prim-planul tuturor ştirilor şi dezbaterilor.

Guvernul lucrează cu sârg la varianta de buget pentru anul 2013. Circulă zvonuri că este în variantă secretizată până după discuţiile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Central Europene.

Premierul Ponta a luat câteva decizii care ne lasă să înţelegem, în mod aproape evident, că UDMR nu este la guvernare dar... nici departe de ea. Este de amintit, in acest context, ocuparea postului de consiler al Primului Ministru de Domnul György Frunda, apoi numirea secretarului de stat pentru minorităţi la învăţământ şi nu în ultimul nând, interimatul de la Institutul Naţională de Statistică. Poate sunt doar simple coincidenţe...

privitor la problematica instrumentelor structurate, înregistrăm ieşirea de la tranzacţii a trei simboluri cu Certificate TURBO, prin atingerea barierei. Fiind şi aceasta o săptămână atipică, doar cu două zile de tranzacţionare, nu putem formula concluzii relevante despre piaţă.

Fiind început de an, am considerat util să fac câteva schimbări în structura buletinului. Am scos secţiunea referitoare la tranzacţionarea simbolurilor în cadrul unui activ suport (fosta secţiune 4). Aceste aspecte pot fi urmărite în secţiunea 2, care are acum un conţinut îmbunătăţit. Apare un capitol nou, TURBO jurnal, în care o să încerc să menţionez aspectele relevante ale fiecărei zi de tranzacţionare.





Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB

Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în perioada analizată la Bursa de Valori Bucureşti, este prezentat în tabelul de mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrumente.


Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare absolută de 1,86 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mică faţă de săptămâna precedentă, insă o putem considera bună dacă luăm în seamă faptul că acest volum s-a realizat doar în două zile de activitate bursieră... Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor coboară în această săptămână la 2,01%, unul dintre cele mai scăzute procente săptămânale.

Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare este joi: (1,32 milioane lei).
Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este joi: (0,54 milioane de lei)
În cele 2 zile de tranzacţionare traderii au încercat să fructifice la maxim perioada în care bursa a fost deschisă. Desigur, fiind vorba doar despre două zile de tranzacţionare, statisticile sunt oarecum denaturate. Urmează să analizăm în dinamică aceste cifre, începând cu săptămâna viitoare, când se vor înregistra date în toate zilele lucrătoare.



Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare

Instrumentele structurale sunt simboluri bursiere cu o periadă scurtă de valabiltate deoarece fiind foarte volatile ele sunt emise pentru o perioadă scurtă de timp, maxim 12 luni, sau o parte din ele ies de la tranzacţionare înainte de data maturităţii, ca urmare a atingerii barierei fixate la lansare. Instrumente structurate tranzacţionabile pe piaţa românească în această perioadă, conform secţiunii dedicate acestor instrumente, pot fi grupate astfel:

  • 55 Certificate TURBO (din care 9 suspendate)
  • 9 Certificate INDEX
  • 3 Certificate BONUS

În perioada analizată, s-au derulat un număr de 1.126 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 150.000 de certificate, fiind implicate 40 de simboluri, din totalul celor 58 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii tot cu un număr de 40 de simboluri.


Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Campionul lichidităţii în această săptămână a fost simbolul BKDOWTL4. Pe locul doi se situează perechea short a titlului de pe primul loc, respectiv BKDOWTS2. Ultimul loc de pe podium este ocupat de EBGLDTL11, fapt care demonstrează că aurul a rămas în atenţia investitorilor.

Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:

  • Numărul de simboluri tranzacţionate: 40
  • Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 3 (EBDAXTS19, BKSTXTS2 şi RCTLVTS1)
  • Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 0

Pe coloana a 4-a a tabelului constatăm că instrumentele structurate în această săptămână au avut medii săptămânale de preţuri foarte variabile, înregistnd oscilaţii largi, în intervalul -29,29% ... +22,40%. De aici probabil şi apetitul pentru aceste simboluri a celor care iubesc riscul.



Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi

Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor simboluri de certificate. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat, în săptămâna analizată, în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.


Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Numărul activelor suport tranzacţionate în această săptămână a fost de 10, cu unul mai puţin, comparativ cu săptămâna trecută.

Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport suferă unele modificări, comparativ cu săptămânile anterioare, având următorul podium: DJI, GLD şi DAX. Se constată statistic o descreştere evidentă a interesului pentru DAX, simbol care coboară de pe prima poziţie pe locul 3 iar simbolurile construite pe activul suport GLD se menţine în topul săptămânal. Se menţine şi la începutul acestui an cel mai mare interes pentru indicele pieţei americane DJI.

Şi în această săptămână simbolurile construite pe activul suport oferit de titlurile româneşti FP, SNP şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Simbolurile construite pe baza FP ocupând un onorant loc 4 în clasamentul general al lichiditaţii săptămânale.

Clasamentul construit pe baza volumul de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se conservă comparativ cu săptămâna precedentă. Pe primulloc se instalează SSIF Broker, urmat de ERSTE prin BCR şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. (Înţelegem prin furnizori de lichiditate entităţi care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol care să garanteze astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).




Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare

În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate Index, Bonus, şi TURBO.


Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Analizând comparativ volumul zilnic tranzacţionat pe fiecare activ suport, şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long pe fiecare activ, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:

  • Active suport cu opţiunea SHORT evidentă: DAX şi TLV
  • Active suport cu opţiunea LONG evidentă :EBS, GLD, SLV, FP şi SNP
  • Simboluri indecise (ponderea long/short echilibrată): DJI, S&P500 şi WTI




Secţiunea 5 - TURBO jurnal


Luni - Zi liberă - decretată în sistemul public. Bursa a avut pauză.
Marţi - Zi liberă - prima zi a Noului an 2013
Miercuri - Zi liberă - a doua zi de Anul Nou
Joi - Se reia activitatea bursieră. Două simboluri EBDAXTS19 şi BKSTXTS2 ating bariera şi părăsesc ringul de tranzacţionare. Volum promiţător de tranzacţii în prima zi bursieră a noului an, de peste 1,32 milioane de lei. Top 3 creşteri de preţ: BKDOWTL4 (+44,33%), EBSPTL5 şi EBGLDTL10. Top 3 scăderi de preţ: EBSPTS2 (-38,57%), BKDOWTS3, EBWTITS15. O zi caracterizată prin volatilităţi mari atât pe indicii bursieri de bază DJI, DAX cât şi pe mărfuri (petrol, aur şi argint).
Vineri - O zi cu volume modeste de tranzacţionare, de doar 0,54 de milioane lei, în totală contradicţie cu piaţa de acţiuni unde înregistrăm tranzacţii cu un volum apreciabil, de peste 57 milioane de lei. Înregistrăm azi pentru Certificatele TURBO încă o victimă a volatilităţii mărite, la mijlocul zilei, iese de la tranzacţionare simbolul RCTLVTS1, prin atingerea barierei.








NOTE:

1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro 

2. Vreau să fac precizarea că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente în general sau întrun oarecare simbol în special.


Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu