Google+

27 ianuarie 2013

TURBO buletin 16


Săptămâna care stă sub semnul Bugetului de Stat

Săptpmâna debutează cu depunerea jurământului, pentru al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, de către Barack Obama, în faţa unei mulţmi de sute de mii de oameni adunaţi în centrului Washingtonului. Pe plaiurile noastre mioritice, preocupările oamenilor de stat sunt mai aplicate: parlamentarii îşi securizează statutul, mandatele şi poziţia; guvernanţii negociază cu delegaţia FMI bugetul pentru acest an; Ministerul Finanţelor "ajută" antreprenorii prin modificarea peste noapte a Codului Fiscal; Preşedintele Băsescu nu se implică în negocierile cu FMI pentru a nu "îngreuna" misiunea Guvernului.
Desigur construcţia bugetului este miza acestei perioade, buget care are nevoie de mai mulţi bani deoarece creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor trebuiesc înfăptuite. Mai sunt şi ratele care urmează a fie plătite în acest an la FMI. În aceste condiţii Ministerul Finanţelor Publice a modificat sistemul de impozitare a agenţilor economici. Pe aceleaşi considerente s-a trecut şi la fiscalizarea agriculturii, subiect amânat ani la rând. Toate aceste măsuri au ca obiectiv atragerea de fonduri suplimentare la buget. Rămâne de văzut dacă modificările operate vor asigura veniturile preconizate. Altfel, pentru atingerea ţintei de deficit, în a doua parte a anului vom asista la reduceri de cheltuieli.
Revenind la subiectul acestui buletin săptămânal, instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, semnalez că două simboluri au părăsit piaţa, ca urmare a atingerii barierei. Alte două simboluri au intrat la tranzacţionare. Marcăm totodată atingerea unui nou maxim zilnic de tranzacţionare, la nivel de 2,11 milioane lei.



Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB

Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în perioada analizată la Bursa de Valori Bucureşti, este prezentat mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrumente.


Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii în valoare absolută de 6,65 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mare faţă de săptămâna precedentă. Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor urcă în această săptămână la 5,49%, depăşind media anului situată la niveul de 4,31%.
  • Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare este vineri: (2,11 milioane lei).
  • Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este luni: (0,62 milioane de lei)
  • În această săptămână se stabileşte un nou volum maxim zilnic al anului 2013, pentru instrumentele structurate, în valoaree de 2,11 milioane lei.



    Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare

    Instrumentele structurate sunt titluri cu o periadă scurtă de valabiltate deoarece fiind foarte volatile ele sunt emise pentru o perioadă scurtă de timp, maxim 12 luni, sau o parte din ele ies de la tranzacţionare înainte de data maturităţii, ca urmare a atingerii barierei fixate la lansare. Instrumente structurate tranzacţionabile la finele acestei săptămâni pe piaţa românească, conform secţiunii dedicate acestor instrumente, pot fi grupate astfel:
  • 58 Certificate TURBO (din care 9 suspendate)
  • 9 Certificate INDEX
  • 3 Certificate BONUS
  • În tabelul de mai jos, am grupat toate tranzacţiile realizate la nivelul fiecărui simbol, pe parcursul săptămânii analizate, indiferent de ziua de tranzacţionare. Încerc să evidenţiez în acest tabel, grupat pe fiecare simbol, variaţia preţului mediu, minimele şi maximele săptămânale şi anuale, numărul de tranzacţii şi volumul bănesc realizat. Acesta este practic tablul general de tranzacţionare şi este punctul de plecare a analizelor care le fac pentru săptămâna în curs.



    Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

    În perioada analizată, s-au derulat un număr de 3.994 de tranzacţii cu instrumente structurate în care s-au schimbat peste 911 mii de certificate, fiind implicate 51 de simboluri, din totalul celor 61 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu un număr de 50 de simboluri.
    Campionul lichidităţii se impune în această săptămână simbolul EBDAXTS20. Pe locul doi se situează campionul săptămânii precedente BKDOWTS2. Ultimul loc pe podium este ocupat tot de un reprezentant DAX, indicele european fiind foarte curtat în această săptămână EBDAXTS21.
    Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
    • Numărul de simboluri tranzacţionate: 51
    • Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 2 (EBSPTS2 şi EBEBSTL9)
    • Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 2 (BKDOWTL5 şi BKSTXTS3)
    Pe coloana a 4-a a tabelului constatăm că instrumentele structurate în perioada analizată au avut preţuri medii săptămânale care au oscilat între scăderi de -36,4% şi creşteri de 9,7%. Este un interval de variaţie motivant pentru investitorii care iubesc volatilităţile în piaţă.
    Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 53,18% din totalul tranzacţiilor realizate cu instrumente structurate. Titlurile care au generat peste 80% din volumul tranzacţiilor ocupă primele 9 poziţii din tabelul de mai sus.



    Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi

    Fiecare activ suport stă la baza construcţiei unuia sau a mai multor simboluri de certificate. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat în săptămâna analizată în jurul unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile după activul suport am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.


    Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

    Constatăm că în această săptămână numărul activelor suport tranzacţionate a fost 10, faţă de 12 tranzacţionate săptămâna trecută.
    Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport se modifică uşor faţă de cel de săptămâna trecută, respectiv: DAX, DJI şi S&P500. Indicele european DAX schimbă poziţia cu DJI. Pe locul trei se menţine indicele american S&P500.
    În această săptămână simbolurile construite pe activul suport oferit de acţiunile româneşti FP şi SNP s-au aflat la tranzacţionare. Simbolurile construite pe baza FP ocupă un onorant loc 6, devansând active suport cu notorietate presum SLV sau WTI. Familia simbolurilor construită pe acţiunile TLV au lipsit de la tranzacţii, traderii nefiind interesaţi de acest emitent.
    Clasamentul construit pe baza volumului de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se menţine cel de săptămâna trecută. Pe primul loc se menţine ERSTE prin BCR, SSIF Broker se situează pe locul 2 şi ultimul loc îi revine lui Raiffeisen Centrobank AG. De reţinut volumul mare derulat prin Erste.
    (Înţelegem prin furnizori de lichiditate brokeri care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol, garantând astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).



    Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare

    În tabelul de mai jos se regăsesc însumate pe fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele TURBO, separat pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul corespunzător instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde sunt însumate toate tranzacţiile cu Certificate Index, Bonus, şi TURBO.



    Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a B V B, disponibile pe www.bvb.ro

    Analizând volumul zilnic şi săptămânal tranzacţionat pe fiecare activ suport şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, putem face următoarele aprecieri cu privire la opţiunea traderilor:
  • Active suport cu opţiunea SHORT evidentă, (unde ponderea opţiunilor >0,75%): S&P500, DJI şi DAX
  • Active suport cu opţiunea LONG evidentă, (unde ponderea opţiunilor >0,75%): STX500, SLV, FP şi GLD
  • Active suport indecise (unde ponderea long/short aproximativ echilibrată): WTI
  • Interesul investitorilor pentru Certificatele Index şi pentru Certificatele de tip Bonus în această săptămână este scăzut, volumul însumat al acestora fiind de numai 292 mii lei, adică 4,4% din volumul săptămânal tranzacţionat al instrumentelor structurate.



    Secţiunea 5 - TURBO jurnal

    Aspectele mai importante referitoare la tranzacţionarea instrumentelor structurate, în săptămâna analizată, sunt prezentate mai jos. Ele sunt observaţii personale şi din această perspectivă pot fi considerate subiective.

    Luni
  • Lichiditate relativ scăzută azi, în valoare de numai 0,62 milioane lei
  • Volum interesant de tranzacţii pe S&P500. Titlul EBSPTS2 este foarte aproape de barieră şi acest lucru intensifică volumul tranzacţiilor. Unii jucători vor să vîndă, să scape de simbol, considerâd-ul riscant. Alţi traderi încearcă să valorifice levierul foarte mare a simbolului din zona barierei şi intră la cumpărare. Riscurile sunt mari deoarece după cum arată graficul indicelui S&P500, în scurt timp bariera va fi atinsă pe acest simbol.
  • SSIF Broker lansează de azi două noi instrumente: . Aceste certificate au ca activ suport indicii Dow Jones Industrial Average şi Euro Stoxx50
  • Top volume: EBSPTS2, RCFPTL5, BKDOWTL5
  • Top creşteri: BKDOWTL5 (+31,03%), EBEBSTS12, EBEBSTL5
  • Top scăderi: EBEBSTL9(-38,38%), EBEBSTL8, EBSPTS2.


  • Marţi
  • Azi avem o lichiditate foarte bună de 2,04 milioane lei. Marcăm astfel un nou maxim zilnic în acest an.
  • Azi indicii celor două pieţe au fost mai volatili, fapt ce a determinat interesul jucătorilor pentru DAX, DJI şi S&P
  • Top volume: EBDAXTS20, BKDOWTS2, EBSPTS2
  • Top creşteri: EBEBSTS12(+14,86%), EBDAXTS20, EBSPTS2
  • Top săderi: EBEBSTL9(-34,43%), EBDAXTL23, EBDAXTL22


  • Miercuri
  • Lichiditatea relativ modestă de 0,91 milioane lei. Lucru explicabil deoarece activele suport au fost practic îngheţate, volatilitatea zilnică a lipsit. A fost o zi liniştită, nu prea iubită de traderii certificatelor tuirbo.
  • Campionul zilei este DAX, cu opţiunea short. Pa acest activ suport s-au derulat tranzacţii de peste 0,61 milioane lei. Locul doi de azi este ocupat de FP, opţiunea long.
  • Două simboluri: EBSPTS2 şi EBEBSTL9 părăsesc piaţa, chiar la debutul zilei.
  • Top volume: EBDAXTS20, EBDAXTL22, RCFPTL5
  • Top creşteri: BKDOWTL5(+12,02%), EBSPTL6, BKDOWTL4
  • Top săderi: BKDOWTS2(-17,03%), EBSPTS6, EBSPTS3


  • Joi
  • Şi azi lichiditatea înregistrată a fost modestă, volumul zilnic tranzacţionat fiind de 0,85 milioane de lei.
  • Activele suport cele mai tranzacţionate au fost DAX - short şi DJI - short
  • Top volume: EBDAXTS20, BKDOWTS2, EBSPTS6
  • Top creşteri: EBGLDTS10(+9,78%), EBWTITS12, BKDOWTL5
  • Top săderi: BKDOWTS2(-22,63%), EBSLVTL7, EBGLDTL10


  • Vineri
  • Maximul zilnic stabilit marţi este depăşit, volumul de tranzacţii înregistrat a urct la 2,11 milioane lei
  • Volatilitatea indicilor bursieri DAX,DJI şi S&P au animat din nou piaţa
  • Şi azi volumele de tranzacţionare au crescut considerabil după ora 15.
  • Top volume: EBDAXTS21, BKDOWTS2, EBSPTS2
  • Top creşteri: EBDAXTL23(+23,12%), EBEBSTL8, EBDAXTL22
  • Top săderi: EBDAXTS20(-26,18%), EBEBSTL6, EBDAXTS21








  • NOTE:


    1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
    2. Precizez că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente, în general, sau întrun oarecare simbol în special.
    3. Cei care doresc să-şi exprime păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul sau conţinutul acestui buletin, pot să o facă direct la comentarii sau pe adresa de mail a autorului blogului.



    Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu