Google+

19 martie 2013

Sinteza lunii FEBRUARIE



Până la această dată am publicat consemnările zilnice, buletinul săptămânal şi acum apare sinteza lunară. Aceasta este prima încercare, sub forma unui articol de sine stătător.
La finele lunii ianuarie 2013, în TURBO buletin 17, am consemnat aspectele mai deosebite întâmplate pe parcursul lunii. Consider însă că o abordare diferenţiată a articolelor: săptămânal şi lunar este mai adecvată, atât pentru cititor cât şi pentru mine, ca scriitor. Probabil în timp, sinteza lunară, o să evolueze ca formă şi conţinut şi o să se structureze într-un oarecare format. Am optat să realizez distinct această analiză şi pe considerentul de a păstra buletinul săptămânal în formatul standard, deja consacrat.


Graficul volumelor săptămînale tranzacţionate

Evoluţia săptămînala a volumelor, pe tipuri de instrumente tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, este prezentată mai jos. Ea a fost obţinută prin reprezentarea grafică datelor prezentate în fiecare TURBO buletin.



Se remarcă în debutul debutul lunii martie un volum mare de acţiuni tranzacţionate la nivelul unei săptămăni. Am scris despre acest lucru în TURBO buletin 22.


Graficul procentelor instrumentelor tranzacţionate la BVB

În graficul de mai jos am evidenţiat ponderea săptămâanală a tipurilor de instrumente tranzacţionate la BVB.



Este de remarcat faptul că acţiunile reprezintă peste 90% din totalul tranzacţiilor din fiecare săptămână. Preconizez că în timp ponderea instrumentelor structurate tranzacţionate la BVB va creşte.

Activele suport cele mai tranzacţionate în lună curentă

În luna februarie cele mai tranzacţionate active suport au fost: SP500, DAX şi DJI.

Noutăţi:

Începând cu această lună se implementează un nou mod de răscumpărare a valorii reziduale pentru Certificatele Turbo care au atins bariera. Potrivit noului Cod BVB, recuperarea se realizează prin intermediul unei tranzacţii de vânzare la preţ fix, egal cu valoarea reziduală calculată de broker. În acest mod fiecare jucător marchează profitul sau pierderea direct în piaţă. Astefel se rezolvă şi problema fişelor de impozitare la final de an. Totodată jucătorii îşi recuperează mult mai repede sumele blocate în ordine, decît se făcea prin vechea metodă. Până în această lună recuperarea valorii reziduale se făcea prin transferarea după zece zile a valorii reziduale care se primea de la emitent, fără ca aceasta să fie considerată pierdere sau cîştig, denaturţnd oarecum starea reală a contului de tranzacţionare.

Simboluri intrate la tranzacţionare = 5


Simboluri ieşite de la tranzacţionare = 6


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu