SUA optimiste, EUROPA mai puţin optimistă
În Statele Unite ale Americii, în luna februarie 2013 s-a înregistrat cea mai redusă rată a şomajului 7,7% din ultimii 4 ani. Acest fapt, dublat de anunţul că numărul locurilor de muncă a crescut, face ca perspectivele economice pentru SUA să rămână pozitive. Aşa se explică şi faptul că principalii indici bursieri DJI şi SP500 se află la valori care reprezintă maxime istorice. În acest context, speculatorii pariază pe întărirea dolarului.
În Europa însă lucrurile nu stau la fel de optimist. Săptămîna debutează cu ştirea că în Anglia producţia industrială a scăzut. Apoi Fitch Ratings a retrogradat calificativul financiar al Italiei la niveleul BBB+, cu perspectivă negativă. Acţiunile de pe pieţele europene se află la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate. Liderii UE se pregătesc de un nou summit la Bruxelles deoarece Parlamentul a respins proiectul de buget multianual pentru periaoda 2014 - 2020. Coroborat cu ştirile care vin din economiile locale, constatăm că acţiunile listate la bursele europene dau semnale de oprire a trendului urcător, unele chiar conturează trenduri descendente.
La Bursa de Valori Bucureştim rulajul a revenit la valori cu care eram obişnuiţi, în intervalul 100 - 125 milioane de lei săptămânal. Prezint mai jos câteva dintre evenimentele bursei locale:
- Principalul motor care a pus în funcţiune piaţa acţiunilor SIF-urilor l-a reprezentat imediata apropiere a adunărilor generale şi a datelor de referinţă care permit prezenţa la AGA. În cazul SIF-urilor, este relativ uşor de prevăzut că majoritatea intereselor cu privire la conducerea acestora vin din partea investitorilor români. Săptămâna trecută s-a făcut un efort financiar considerabil de către cei interesaţi să adune cât mai multe pachete de acţiuni, situaţie care a determinat o creşte rapidă a cotaţiilor. Odată liniştită această "sete", volumele au revenit la nivelurile obişnuite
- SIF Moldova anunţat că trei acţionari au solicitat dividende de 124,6 milioane lei, cu 41% peste cele propuse de Consiliul de Administraţie al societăţii. Nivelul solicitat al dividendelor reprezintă aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut de societatea de investiţii financiare. Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a menţionat, într-un comunicat, că va fi necesară o revizuire a strategiei de gestionare a lichidităţilor preconizate pentru programele de investiţii şi de răscumpărare propuse, dacă în AGA va fi aprobată distribuirea de dividende cerută de cei trei acţionari.
- Pregătirea pentru şedinţa AGA la BVB aduce din nou în discuţie disputa generată de modificarea sistemului de tarifare a tranzacţiilor la BVB. Brokerii susţin că mai degrabă ar trebui crescută lichiditatea prin ieftinirea tranzacţiilor, nu prin creşterea taxelor. Raportat la rulajele de anul trecut, doar primele 10 firme de brokeraj ar fi avantajate de noua politică de comisioane, în timp ce marea parte a intermediarilor vor înregistra costuri mai mari şi vor risca să iasă din piaţă.
- Investitorii au tranzacţionat intens titluri OMV Petrom, ducând la creşterea preţului acestei acţiuni. "Interesul la cumpărare rămâne pentru blue chips, preponderent din partea investitorilor instituţionali străini, iar rezultatele OMV Petrom susţin fundamental performanţa recentă a preţului acţiunii. Începem să vedem şi interes pentru acţiunile mai mici, care sunt la minime multianuale şi au potenţial de revenire, printre acestea numărându-se Condmag sau Prospecţiuni. Interes este şi pe toate SIF-urile, pentru că se tranzacţionează atât pentru dividend yield (randamentul dividendului), cât şi pentru discount. Pe aceste două teme, încă vedem o rotaţie în sector a unor portofolii", a afirmat un broker, citat de Mediafax.
- Firma Astra Rail Industries, deţinută indirect de cetăţeanul german Thomas Manns, a derulat ofertele de preluare a două firme specializate în producţia de vagoane: Apromat Arad (1,2 milioane lei) şi ICPV Arad (1,3 milioane lei).
- Pentru perioada următoare consider că majoritatea potenţialului general de creştere a acţiunilor s-a consumat. Numai evenimente ulterioare, neprevăzute şi neincluse în preţurile actuale, ar putea produce modificarea senificativă a preţurilor de tranzacţionare
Revenind la subiectul acestui buletin săptămânal, instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, consider ca important pentru această săptămână este introducerea la tranzacţionare a 4 noi certificate turbo. S-a introdus simbolul BKDOWTS5 care permite valorificarea opţiunilor short pentru activul suport DJI. Lipsa acestui simbol, pentru cîteva zile, a făcut ca tranzacţiile având ca suport indicele DJI să scadă vertiginos în clasamentul săptămînal.
Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB
Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în perioada analizată la Bursa de Valori Bucureşti, este prezentat mai jos. Clasificarea instrumentelor este cea făcută de bursă, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti. Pentru a face o analiză comparată, relevantă este ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămînale înregistrate. Procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrumente.Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii, în valoare absolută de 7,34 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mică comparativ cu săptămâna precedentă, când acestea înregistrau 9,49 milioane lei. Ponderea instrumentelor structurale din totalul tranzacţiilor se situează la 4,90%, sub media anuală care are valoarea de 5,70%.
- Ziua cu volumul cel mai mare de tranzacţionare este miercuri: (2,60 milioane lei).
- Ziua cu volumul cel mai mic de tranzacţionare este vineri: (0,66 milioane lei)
- Media zilnică a lichidităţii, pentru ultima săptămînă este 1,46 milioane de lei.
- Media zilnică a lichidităţii, pentru anul în curs este de 1,72 milioane de lei.
Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare
Instrumentele structurate sunt titluri cu o perioadă redusă de valabiltate. Fiind foarte volatile, ele sunt emise pentru o perioadă scurtă de timp, maxim 12 luni, sau o parte din ele ies de la tranzacţionare înainte de data maturităţii, ca urmare a atingerii barierei. Instrumente structurate tranzacţionabile la finele acestei săptămâni pe piaţa românească, conform secţiunii dedicate acestor instrumente, sunt:- 59 Certificate TURBO (din care 6 suspendate)
- 9 Certificate INDEX
- 5 Certificate BONUS
Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa B V B, disponibile pe www.bvb.ro
În perioada analizată s-au derulat 3.708 de tranzacţii în care s-au schimbat 1.649.612 instrumente, fiind implicate 46 de simboluri, din totalul celor 57 disponibile la tranzacţionare. Săptămâna anterioară s-au înregistrat tranzacţii cu un număr de 49 de simboluri.
Podiumul celor mai lichide simboluri, în ordine descrescătoare, este ocupat de simbolurile: EBSPTS3, EBDAXTS21 şi EBGLDTL14. Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 77% din totalul tranzacţiilor realizate cu instrumente structurate. Titlurile care au generat peste 80% din volumul tranzacţiilor ocupă primele 4 poziţii din tabelul de mai sus. Se constată o concentrare a tranzacţiilor pe primele poziţii ale clasamentului săptămînal.
Statistica săptămânală a simbolurilor tranzacţionate, cu produse structurate la Bursa de Valori Bucureşti, suferă următoarele modificări:
- Numărul de simboluri tranzacţionate: 46
- Numărul de simboluri ieşite de la tranzacţionare: 0
- Numărul de simboluri intrate la tranzacţionare: 4
Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi
Pe baza fiecărui activ suport se pot construi unul sau mai multe certificate turbo. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat în săptămâna analizată în baza unui activ suport. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător, după valoarea tranzacţionată, simbolurile în cadrul aceleiaşi familii, indiferent de emitent sau tipul de certificat.Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
În această săptămână numărul activelor suport tranzacţionate a fost 12, identic cu cel de săptămâna trecută.
Clasamentul celor mai tranzacţionate active suport se modifică faţă de cel de săptămâna trecută: SP500, DAX şi GLD. După o lungă perioadă de timp activul suport aur începe să revină în atenţia jucătorilor.
În săptămâna analizată simbolurile construite pe activul suport oferit de acţiunile româneşti FP, SNP, BRD şi TLV s-au aflat la tranzacţionare. Simbolurile avînd ca suport FP au fost căutate, ocupănd un onorabil loc 4 în clasamentul lichidităţii săptămînale, însă pentru celelalte titluri volumele schimbate în piaţă au fost reduse.
Clasamentul construit pe baza volumului de tranzacţii derulat prin intermediul celor trei furnizori de lichiditate se modifică faţă de săptămâna trecută. Pe primul loc se menţine ERSTE prin BCR, Raiffeisen Centrobank AG urcă pe locul 2 şi SSIF Broker se situează pe ultimul loc. Aceast clasament s-a modificat şi datorită faptului că pentru indicele DJI nu exista simbol cu opţiunea short, pentru primele două zile.
(Înţelegem prin furnizori de lichiditate brokeri care asigură permanent oferte de cumpărare/vânzare pentru un simbol, garantând astfel execuţia şi lichiditatea ordinelor în piaţă).
Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare
În tabelul de mai jos se regăsesc, însumate pe fiecare zi de tranzacţionare, toate simbolurile construite pe baza unui suport activ. Statistica este întocmită doar pentru Certificatele Turbo, grupate pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză, totalul săptămânal din această secţiune poate să difere uneori de totalul instrumentelor structurate din Secţiunea 1, unde regăsim însumate tranzacţiile cu toate tipurile de instrumente: Certificate Index, Certificate Turbo şi Certificate Bonus.Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro
Analizând volumul zilnic şi săptămânal tranzacţionat pe fiecare activ suport şi comparând ponderea tranzacţiilor short şi long, se desprind următoarele tendinţe cu privire la opţiunea traderilor:
- Active suport cu opţiunea SHORT (unde ponderea opţiunilor >0,70%): SP500, DAX, DJI, STX500
- Active suport cu opţiunea LONG (unde ponderea opţiunilor >0,70%): FP, GLD, SLV, SNP şi TLV
- Active suport indecise (unde ponderea long/short aproximativ echilibrată): WTI, EBS
Secţiunea 5 - TURBO jurnal
Aspectele zilnice particulare referitoare la tranzacţionarea instrumentelor structurate, în săptămâna analizată, sunt prezentate mai jos. Ele sunt observaţii personale, formulate la finele zilei bursiere şi din această perspectivă pot fi considerate subiective.Luni - 11.03.2013
Certificatele turbo tranzacţionate azi au fost reprezentate de indicii bursieri în proporţie de 95%. Celelalte active suport au fost valoric inexistente în piaţă. Deoarece variaţia indicilor a fost mică, piaţa a fost liniştită, lucru care se constată atât din lichiditatea redusă cât şi din intervalul restrâns de variaţie a creşterilor/scăderilor de preţuri.
- Lichiditatea zilei a fost mică, la nivel de 0,68 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: SP500 (short), DAX (short), DJI (short)
- Top volume: EBSPTS3, EBDAXTS21, BKDOWTS4
- Top creşteri: EBEBSTS13 (+8,05%), EBWTITL10, EBWTITL12
- Top scăderi: EBEBSTL8 (-9,96%), EBSPTS3, EBEBSTL6
Marţi - 12.03.2013
Azi indicii bursieri au stat pe loc sau au avut tendinţe de retragere. Nefiind volatilităţi mari, indicii nu au manifestat interes în tranzacţionare. În aceste condiţii, în topul celor mai tranzacţionate active suport au intrat şi certificatele turbo având ca suport aurul.
- Lichiditatea zilei a fost la nivelul de 1,59 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: SP500 (short), DAX (short), GLD (long)
- Top volume: EBSPTS3, EBDAXTS21, EBGLDTL14
- Top creşteri: EBWTITL12 (+22,48%), EBEBSTS12, EBWTITL10
- Top scăderi: EBWTITS14 (-15,58%), RCSNPTS1, EBEBSTL8
Miercuri - 13.03.2013
Azi principalii indicii bursieri au avut tendinţe de corecţie, încurajând tranzacţiile short. Pentru indicele DJI neexistînd Certificat turbo cu opţiunea short, în Top 3 lichidităţi intră certificate turbo având ca activ suport acţiunile FP. Se pare că liderul săptămânii de lichiditate va fi SP500 cu opţiunea short.
- Lichiditatea zilei s-a situat la nivelul de 2,60 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: SP500 (short), DAX (short), FP (long)
- Top volume: EBSPTS3, EBDAXTS21, EBWTITS14
- Top creşteri: RCSNPTS1 (+19,05%), EBEBSTS12, RCSNPTS1
- Top scăderi: EBEBSTL8 (-10,53%), EBEBSTL7, EBEBSTL
Joi - 14.03.2013
Azi indicele DAX a depăşit bariera psihologică de 8.000 puncte şi pare de neoprit din trendul de creştere în care s-a lansat din noiembrie anul trecut, pornind de la nivelul de 7.000 puncte.
De azi intră la tranzacţionare 4 noi simboluri de certificate turbo.
- Lichiditatea zilei a fost la nivelul de 1,79 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: SP500 (short), DAX (short), FP (long)
- Top volume: EBEBSTS3, EBDAXTS21, EBSPTS7
- Top creşteri: EBEBSTL8 (+12,94%), EBDAXTL22, RCSNPTL1
- Top scăderi: RCSNPTS1 (-34,00%), EBFPTL6, RCFPTS1
- Intră la tranzacţionare 4 noi simboluri: BKDOWTS5, EBDAXTS22, EBSPTL8, EBSPTS7
Vineri - 15.03.2013
Şi azi piaţa a fost susţinută de indicii burselor. Toţi indicii sunt în creştere însă opţiunea jucătorilor pentru certificate turbo asociate este de short. Simbolurile turbo construite pe baza acţiunii FP au şi azi cătare.
- Lichiditatea zilei a fost la nivelul de 0,66 milioane lei.
- Cele mai tranzacţionate active suport: DAX (short), SP500 (short), FP (long)
- Top volume: EBDAXTS21, EBDAXTS22, EBSPTS3
- Top creşteri: EBFPTL6 (+33,68%), EBEBSTS12, RCFPTS1
- Top scăderi: RCSNPTS1 (-18,18%), EBEBSTL8, EBWTITS14
NOTE:
1. Tabelele de mai sus s-au obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piata a Bursei de Valori Bucuresti, disponibile pe www.bvb.ro
2. Precizez că acest buletin nu este o recomandare de a investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special.
3. Cei care doresc să-şi exprime păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul sau conţinutul acestui buletin, pot să o facă direct la comentarii sau pe adresa de mail a autorului blogului.
Vă doresc o săptâmănă bună cu tranzacţii profitabile !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu