Google+

16 februarie 2014

TURBO buletin 70


Primăvara aduce optimismul în piață?


Contextul general privind piața de capital din România

Se încheie confuz săptămâna aceasta de tranzacționare. Unii indici ai pieței locale sunt pe plus, alții pe minus însă valorile sunt aprope de 0, în consecință nu se poate spune că există un trend conturat. Având în vedere că nici volumele schimbate în piață nu mai sunt așa de mari (-12% față de săptămâna trecută), înseamnă că ne aflăm întradevăr întro zonă de indecizie, traderii aștepând conturarea unei direcții.
  • Un efort conjugat, nerealizat de la relansarea bursei de valori, a adus la masa negocierilor pentru prima dată, reprezentanții Guvernului, Băncii Naționale Române, Autorității de Supraveghere Financiară, Bursei de Valori București și ai investitorilor instituționali în încercarea de a deschide mai mult bursa românească spre investitorii români și din străinătate.
  • Practica de consultare derulată de BVB și denumită FOCUS investitori i-a permis lui Traian Stan, reprezentanul micilor investitori, să pună în discuție adevătratele probleme cu care se confruntă micii investitori. Felicitări Traian și ai din partea mea toată susținerea.
  • Comunicatul ASF prin care SIF-urile pot să achiziționeze acțiuni la alte SIF-uri a impulsionat puțin piața, indicele SIF-urilor fiind cel care a crescut cel mai mult în această săptămână.
  • A început sezonul raportărilor rezultatelor preliminare pe anul 2013 a emitenților cotați la BVB. În această sptămână cele mai optimiste închideri de an au fost anunțate de Banca Transilvania (TLV).
  • Indicii piețelor externe s-au oprit din scăderi și pentru perioada următoare cei mai mulți investitori mizează pe direcția LONG pentru acești indici. Acest lucru ar aduce optimism în piață. Neexistând în această perioadă stiri negative, posibil ca opțiunea LONG pentru piața internațională să se transfere și pe piața locală.
  • Bursele internationale sunt pregătite pentru reveniri importante, fiind susținute de discursul noului presedinte FED, Janet Yellen, din Camera Reprezentantilor și totodată de raportările PIB peste așteptări anunțate în zona Euro.

Evenimentele punctuale, intervenite pe piața instrumentelor structurate românești, au fost următoarele:
  • Luni dimineața au fost comunicate noile bariere și prețuri de exercitare, valabile pentru certificatele turbo open-end emise de Erste Group Bank AG. Este o practică curentă ajustarea săptămânală a nivelului de barieră și a nivelului de exercitare pentru produsele tip open.
  • Vineri, timp de o jumătate de oră, BCR nu a asigurat cotațiile pentru produsele structurate emise. Acest lucru a înrăutățit în mod evident lichiditatea din piață, având în vedere faptul că ERSTE este emitentul cu cele mai multe simboluri tranzacționate.
  • Nu au existat alte comunicări privind produsele structurate. Nici un simbol nu a ieșit de la tranzacționare. Nu au fost simboluri noi care să intre la tranzacționare.
  • Pentru luni, 17 februarie, SSIF Broker anunță lansarea de noi produse structurate, construite pe activul suport DJI.

TURBO jurnal - sinteza săptămânală privind tranzacțiile cu structurate

Observațiile specifice produselor structurate pentru săptămâna bursieră încheiată, le-am sintematizat mai jos:
  • Instrumentele structurate au generat un volum de tranzacţii de 3,107 milioane de lei, valoare ce reprezintă 2,06% din rulajul săptămânii. Ponderea instrumentelor structurate, pe ansamblul anului 2014, este de 1,84% din total piață. Este o săptămână obișnuită din punct de vedere al volumului de instrumente structurate tranzacționat.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat 57 de simboluri cu instrumente structurate. Numărul mediu săptămânal de simboluri tranzacționate este de 47. Din acest punct de vedere, media săptămânală este sensibil depățită.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat structurate corespunzând la 15 active suport. Media săptămânală a activelor suport tranzacționate este de 14. Sub acest aspect avem iarăși o statistică obișnuită.
  • Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 63% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală a acestui indicator de dispersie este 60%. Avem deci o săptămână în care tranzacțiile cu volum mare au fost concentrate pe puține simboluri/active suport.
  • Volumul tranzacţiilor realizat de primele 10 simboluri reprezintă 90% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală pentru acest indicator este 87%. Din acest punct de vedere, nu avem modificări semnificative. Acest lucru ne arată că primele 10 simboluri tranzacționate au acoperit 90% din piața structuratelor. În acest mod ne putem concentra pe simbolurile care contează și ilustrează trendul pieței.
  • Topul săptămânal al activelor suport tranzacționate sunt: DAX, SP500 și GLD. În anul 2014 cele mai multe tranzacții s-au înregistrat cu activele suport: DAX, SP500 și WTI. Noutatea săptămânii o reprezintă interesul crescut pentru simbolurile construite pe suport GLD.
  • Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate de simbolul EBDAXTL30 (+59,89%), BKSTXTL5 (+43,66%) respectiv EBDAXTL29 (+41,73%). Top 3 creșteri de preț din această săptămână este un top motivant, oferind teoretic randamente consistente.
  • Cele mai mari scăderi de preț au fost pe EBGLDTS16 (-62,00%) urmate de EBDAXTS31 (-45,99%) respectiv de EBDAXTS31 (-45,52%).
  • În această săptămână s-a stabilit un singur record: cele mai multe active suport tranzacționate (15).
  • Pentru săptămâna viitoare atenția o să fie ațintită asupra indicilor bursieri DJI, SP500, DAX și STX500. Se așteaptă o dezghețare a tranzacțiilor pentru aceste active suport.

Secţiunea 3 - Sentimentul cititorilor pe diferite teme

Începând cu luna ianuarie 2014, în fiecare ediție a buletinului, voi insera un mic chestionar. El este opțional.
Rolul chestionarului este de a introduce cititorul în problematica instrumentele structurale și a-l familiariza cu noțiunile legate de acest subiect.
Nu există răspunsuri bune sau răspunsuri greșite, chestionarul având doar rolul de a atarge implicarea cititorului.
Iar la final, o mențiune obligatorie: nu se solicită și nu se înregistrează identitatea celor care răspund la chestionar.

Așa că vă invit să răspundeți la întrebările de mai jos, mulțumindu-vă anticipat de colaborare.



Ne reîntâlnim duminica viitoare, la o nouă ediție TURBO buletin.
Vă doresc o săptâmănă frumoasă cu 
tranzacţii profitabile !


NOTE:
  • Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special
  • Cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat, îi invit să le formuleze în caseta de comentarii de mai jos sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului blogului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu