Bursa românească crește sincronizat cu cea europeană
Contextul general privind piața de capital din România
Se încheie într-o notă optimistă aceasta săptămână de tranzacționare. Toți indici pieței locale sunt pe plus, cu excepția BET-FI care a închis pe minus. Probabil tensiunile politice interne au afectat acest indice care este mai sensibil la influența politicului. Volumul total de instrumente tranzacționat la BVB în această săptămână se apropie de maximul anului, fiind cu 56% mai mare comparativ cu săptămâna trecută. Din păcate însă acest volum este realizat mai mult pe seama tranzacțiilor deal, demonstrând faptul că nici introducerea marketmakerilor nu a reușit să confere consistență tranzacțiilor pe piața liberă de acțiuni.- Prima tranzacție între SIF-uri după acceptul dat de ASF. SIF1 a cumpărat 5% din SIF4 Muntenia.
- Compania OMV, (simbol bursier - SNP) comunică un profit preliminar impresionant de 1,09 miliarde EURO pentru anul 2013.
- Producătorul de gaze și electricitate Romgaz (SNG) vrea să vândă energie electrică cu 190 lei / MWh.
- Perioada raportărilor preliminare aferente anului 2013 a adus mult optimism în rândul investitorilor, cei mai mulți emitenți anunțând rezultate pozitive sau îmbunătațite față de anii anteriori.
Piața instrumentelor structurate românești
Problemele punctuale referitoare la produsele structurale, comunicate pe pagina oficială a Bursei de Valori București, care merită a fi reținute sunt sistematizate mai jos:- Luni dimineața au fost comunicate noile bariere și prețuri de exercitare, valabile pentru certificatele turbo open-end emise de Erste Group Bank AG. Este o practică curentă ajustarea săptămânală a nivelului de barieră și a nivelului de exercitare pentru produsele tip open.
- Tot luni simbolul EBGLDTS16 a atins bariera și a fost retras de la tranzacționare.
- Marți s-au ajustat parametrii de tranzacționare pentru instrumentele structurale construite pe activul suport WTI.
TURBO jurnal - sinteza săptămânală a tranzacțiilor cu structurate
Observațiile specifice produselor structurate pentru săptămâna bursieră încheiată, sunt următoarele:- Instrumentele structurate au generat un volum de tranzacţii de 2,414 milioane de lei, valoare ce reprezintă 1,03% din rulajul săptămânii. Ponderea instrumentelor structurate, pe ansamblul anului 2014, este de 1,71% din total piață.
- În săptămână încheiată s-au tranzacţionat 57 de simboluri cu instrumente structurate. Numărul mediu săptămânal de simboluri tranzacționate este de 48.
- În săptămână încheiată s-au tranzacţionat structurate corespunzând la 15 active suport. Media săptămânală a activelor suport tranzacționate este de 14.
- Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 62% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală a acestui indicator de dispersie este 60%. Avem deci o săptămână în care tranzacțiile cu volum mare au fost concentrate pe puține simboluri/active suport.
- Volumul tranzacţiilor realizat de primele 10 simboluri reprezintă 85% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală pentru acest indicator este 87%. Din acest punct de vedere, nu avem modificări semnificative. Acest lucru ne arată că primele 10 simboluri tranzacționate au acoperit 90% din piața structuratelor. Această statistică ne permite să ne concentrăm pe simbolurile care contează și formează trendul pieței.
- Topul săptămânal al activelor suport tranzacționate sunt: DAX, SP500 și DJI. În anul 2014 cele mai multe tranzacții s-au înregistrat cu activele suport: DAX, SP500 și DJI. Este prima săptămână în care topul săptămânal coincide cu topul anual.
- Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate de simbolul EBEBSTL12 (+24,50%), EBWTITL13 (+17,03%) respectiv EBDAXTS33 (+11,38%). Sunt creșteri săptămânale relativ modeste.
- Cele mai mari scăderi de preț au fost pe BKDOWTS10 (-31,44%) urmate de EBGLDTS16 (-26,08%) respectiv de EBWTITS17 (-25,31%).
- În această săptămână s-a stabilit un singur record: cea mai mică pondere a instrumentelor structurale în totalul tranzacțiilor săptămânale la BVB, respectiv 1,03% și a fost egalat altul, privind cele mai multe active suport tranzacționate (15).
- Pentru săptămâna viitoare o să-mi îndrept atenția asupra indicilor bursieri DJI, SP500, DAX și STX500.
Secţiunea 3 - Sentimentul cititorilor pe diferite teme
Începând cu luna ianuarie 2014, în fiecare ediție a buletinului, voi insera un mic chestionar. El este opțional.Rolul chestionarului este de a introduce cititorul în problematica instrumentele structurale și a-l familiariza cu noțiunile legate de acest subiect.
Nu există răspunsuri bune sau răspunsuri greșite, chestionarul având doar rolul de a atarge implicarea cititorului.
Iar la final, o mențiune obligatorie: nu se solicită și nu se înregistrează identitatea celor care răspund la chestionar.
Așa că vă invit să răspundeți la întrebările de mai jos, mulțumindu-vă anticipat de colaborare.
Ne reîntâlnim duminica viitoare, la o nouă ediție TURBO buletin.
Vă doresc o săptâmănă frumoasă cu tranzacţii profitabile !
NOTE:
- Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special
- Cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat, îi invit să le formuleze în caseta de comentarii de mai jos sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului blogului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu