Google+

20 ianuarie 2014

TURBO buletin 66


TURBO buletinul își caută încă identitatea



Secţiunea 1 - Context general privind piața produselor structurate


Evenimentele care s-au derulat în săptămâna bursieră încheiată, 13 - 17 ianuarie 2014, specifice instrumentelor structurate, au fost următoarele:
  • Luni dimineața se comunică noile bariere si preturi de exercitare, valabile pentru certificatele turbo open-end emise de Erste Group Bank AG. Este o practică curentă ajustarea săptămânală a nivelului de barieră și a nivelului de exercitare pentru produsele tip open.
  • Erste Group Bank AG promovează la tranzacționare șapte noi simboluri: EBSPTL15, EBSPTS16, EBGLDTS16, EBWTITS17, EBDAXTL29, EBDAXTL30 și EBFPTS7.
  • SSIF Broker promovează la tranzacționare două noi simboluri: BKDOWTL10 și BKSTXTL5.
  • Simbolul EBDAXTS30 a atins bariera și valoarea reziduală a fost răscumpărată în data de 16 și 17 ianuarie.
  • Simbolul EBEBSTS13 a atins bariera și valoarea reziduală a fost răscumpărată în data de 16 și 17 ianuarie.
  • Începând de vineri, au fost ajustați parametrii specifici, instrumentelor structurate având ca activ suport WTI.


Secţiunea 2 - TURBO jurnal - sinteza zilnică și săptămînală a tranzacțiilor cu structurate

Sinteza zilnică privind tranzacţionarea instrumentelor structurate este sistematizată în această secţiune a buletinului. Am ales varianta tabelară pentru a prezenta sistematic, unitar şi în condiţii comparabile săptămâna analizată. Fiecare zi de tranacţionare are rezervată o coloană iar ultima coloană cuprinde sinteza săptămânală conţinând aceiaşi indicatori pe care i-am urmărit zilnic. Tabelul grupează informaţiile care descriu ziua sau săptămâna de tranzacţionare, sub aspectul următorilor indicatori:
  • Lichiditatea - ne indică valoarea în milioane lei a instrumentelor structurate tranzacţionate;
  • Top 3 cele mai tranzacţionate active suport - arăta care au fost cele mai căutate active suport ale zilei. Grupează toate tranzacţiile efectuate pe un acelaşi activ suport, indiferent de tipul instrumentului (certificat turbo, bonus sau index) sau de emitent.
  • Ponderea primelor trei active - este indicat procentul deţinut de primele trei active suport în totalul valoric al instrumentelor structurate tranzacţionate la nivelul zilei. Acest indicator ne arată care este gradul de concentrare a pieţei, sau spus altfel, cât din piaţă este ocupată de primele trei active suport.
  • Top 3 simboluri tranzacţionate - sunt prezentate primele 3 titluri tranzacţionate, descrescător după valoarea tranzacţionată, exprimată în milioane lei.
  • Top 3 creşteri de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare creştere procentuală a preţului în ziua respectivă. Împreună cu următorul indictor ne arată gradul de volatilitate din piaţă.
  • Top 3 scăderi de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare scădere procentuală a preţului în ziua respectivă. Cu cât volatilitatea (fluctuaţia) este mai mare, de regulă, cu atât simbolurile respective devin mai căutate de traderi.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Observațiile particulare ale săptămânii încheiate, le-am sintematizat mai jos:
  • Instrumentele structurate înregistează un volum de tranzacţii de 3,790 milioane de lei, valoare ce reprezintă 2,15% din rulajul săptămânii. Ponderea instrumentelor structurate, pe ansamblul anului 2014, este de 1,67% din total piață.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat 47 de simboluri cu instrumente structurate. Numărul mediu săptămânal de simboluri tranzacționate este de 40.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat structurate corespunzând la 14 active suport. Media săptămânală a activelor suport tranzacționate este de 13.
  • Sub aspectul datelor de mai sus, săptămâna încheiată pentru instrumentele structurate a fost cu puțin mai bună față de media anuală. Fiind încă la început de an, media anuală 2014 nu spune încă mare lucru. Avem marcat în această săptămână ziua cu volumul cel mai mare de structurate tranzacționate, care a ajuns la 0,918 mil lei, detronând recordul care rezistă din 3 ianuarie.
  • Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 55% din totalul realizat cu instrumente structurate. Volumul tranzacţiilor realizat de primele 10 simboluri reprezintă 87% din totalul realizat cu instrumente structurate. Această statistică ne ajută să evaluăm rapid starea din piaţă, urmărind doar activitatea simbolurilor relevante.
  • Topul săptămânal al activelor suport tranzacționate sunt: DAX, WTI și GLD. În anul 2014 cele mai multe tranzacții s-au înregistrat cu activele suport: DAX, WTI și EBS. Noutatea săptămânii o reprezintă interesul pentru simbolurile construite pe suport GLD. Anticipam în numărul anterior al buletinului că mărfurile pot să furnizeze surprize în perioada următoare. Și iată că la aur apar deja confirmările.
  • Cele mai mari creșteri de preț au avut simbolurile construite pe activul suport DJI. Au urmat WTI și FP. Sunt de urmărit aceste active suport și în această săptămână și în special WTI pe fondul anunțurilor privind diminuarea rezervei de petrol în SUA.
  • Cele mai mari scăderi de preț au fost pe EBS, și DAX, opțiunea Short. Pe aceste active suport am avut și simbolurile care au atins bariera și au fost retrase de la tranzacționare. Se pare că încă optimismul general privind indicii piețelor este generalizat. În consecință, cei care au pariat pe instrumentele short aferente acestor indici, au pierdut.
  • Se menține și în această săptămână un interes aparte pentru instrumentele structurate având ca suport titluile FP - Fondul Proprietatea, opțiunea Long. În două zile ale săptămânii structuratele FP au fost în top 3 tranzacții
  • Cel mai jucat activ suport DAX are volume echilibrate pe Long și Short ceea ce dovedește că indecizia este mare, neexistând o tendință clară. Săptămâna încheiată volumul structuratelor cu opțiunea long (0,899 mil. lei) a fost sensibil mai mare decât cele short (0,817 mil. lei). Acest lucru ne confirmă că așteptările pieței pentru indicele DAX rămân pe creștere.
  • Mențin și pentru această săptămână anticiparea ca surprizele să vină din zona structuratelor având ca activ de bază WTI, GLD și SLV. Este greu de a anticipa un trend oarecare însă intervalul de variație pentru aceste active suport este foarte strâns de câteva săptămâni. Acest lucru ne indică o acumulare prelungită care poate oricând să explodeze.

Secţiunea 3 - Sentimentul cititorilor pe diferite teme

Începând cu luna ianuarie 2014, în fiecare ediție a buletinului, voi insera un mic chestionar. El este opțional.
Rolul chestionarului este de a familiariza cititorul cu instrumentele structurale și cu noțiuni legate de acest subiect.
Nu există răspunsuri bune sau răspunsuri greșite, chestionarul având doar rolul de a atarge implicarea cititorului.
Iar la final, o mențiune obligatorie: nu se solicită și nu se înregistrează identitatea celor care răspund la chestionar.

Așa că vă invit să răspundeți la întrebările de mai jos, mulțumindu-vă anticipat de colaborare.




Ne reîntâlnim duminica viitoare, la o nouă ediție TURBO buletin.
Vă doresc o săptâmănă frumoasă cu 
tranzacţii profitabile !


NOTE:
  • Tabelele de mai sus s-au obținut prin prelucrarea datelor publicate în Rapoartele zilnice de piață a Bursei de Valori București, disponibile pe www.bvb.ro
  • Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special
  • Cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat, îi invit să le formuleze în caseta de comentarii de mai jos sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului blogului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu