Google+

15 decembrie 2013

TURBO buletin 62


Piața așteapă decizia FED din 18 decembrie...



Piața din România
  • Preturile de consum au stagnat in noiembrie (scadere de 0,01%) fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei s-a plasat la 1,83%, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS)
  • Am putea spune ca a fost saptamana care a gravitat cel mai mult in jurul ofertei de vanzare a actiunilor TGN de catre Fondul Proprietatea despre care unii vorbesc acum ca este primul pas spre lichidarea fondului. Nu ar fi o surpriza deoarece stim ca actionarul principal Elliott si sora sa Morgan Stanley nu au venit intamplator la FP, ci cu gandul sa castige cat mai mult si cat mai repede, iar acest lucru nu-l poate face decat vanzand detinerile fondului la companiile sale din portofoliu (Traina Stan). Fondul Proprietatea (FP) și-a vândut toate acțiunile deținute la Transgaz (TGN) pentru 303,5 milioane de lei, potrivit unui anunț postat, joi, pe site-ul Bursei de Valori București (BVB)
  • Românii au cumpărat 400 de kilograme de aur în 2013, la jumătate faţă de achiziţiile de anul trecut, deşi preţul a scăzut cu 27% de la începutul anului
  • Luni, 9 decembrie, în cadrul celei de-a treia întâlniri lunare cu principalii jucători din piaţă organizate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu denumirea de Focus Investitori, Ludwik Sobolewski, directorul executiv al BVB, a anunţat primul plan concret de acţiune, construit în cinci puncte, de la instalarea sa în funcţie. Un nou program şi parametrii îmbunătăţiţi pentru brokerii care acţionează ca furnizori de lichiditate (market makeri), separarea operaţiunilor de tranzac­ţionare de cele din posttranzacţionare, modificarea structurii indicilor bursieri şi derularea unui sondaj la fiecare şase luni cu privire la structura investitorilor la bursă sunt măsurile pe care bursa a anunţat că le va aplica în următoarele şase luni pentru a aduce piaţa locală de capital mai aproape de standardele burselor mai dezvoltate din regiune.
  • Acţiunile principalelor companii listate pe bursa de la Bucureşti le-ar putea aduce investitorilor randamente din dividende cuprinse între 5% şi 28%, în următorul an, iar brokerii mizează şi pe evoluţii pozitive ale cotaţiilor.
    Astfel, acţiunile se anunţă din nou câştigătoare în faţa obligaţiunilor corporative, care aduc în prezent câştiguri cuprinse între 4,5% şi 6,5% pe an. De­po­zitele bancare nu plătesc acum dobâzi mai mari de 4-5% pe an. De la începutul anului, indicele BET al celor mai importante zece companii de pe bursă a crescut cu 21%, iar luând în calcul şi dividendele distribuite de companiile din BET, randamentul depăşeşte 25%. Un depozit ar fi adus de la începu­tul anu­lui un câştig de maximum 6%.
  • Fondurile mutuale de acţiuni au adus investitorilor care au avut curaj să îşi asume riscuri randamente de până la 34,3% în ultimele 12 luni, de peste cinci ori mai mult decât dobânda bancară, profitând din plin de creşterile peste aşteptări ale bursei. Managerii de fonduri mutuale sunt optimişti pentru 2014 şi se aşteaptă ca acţiunile să continue să aducă cele mai mari randamente.
    Fondurile de indici sunt perfomerii industriei de fonduri mutuale după randamentele obţinute în intervalul cuprins între noiembrie 2012 şi no­iembrie 2013, potri­vit sta­tisticilor emise de Asociaţia Admi­nis­tratorilor de Fonduri (AAF).
    Pe primul loc se situează fondul Certinvest BET Index, cu un ran­da­ment de 34,3% în ultimele 12 luni. Fon­dul copiază structura indice­lui BET, din care fac parte cele mai lichide zece companii listate la bursă. În acelaşi interval, indicele BET a crescut cu 32,2%, însă fondul a bătut indicele pen­tru că a inclus în ran­dament şi divi­den­dele plătite de companiile din indice.


Piața internațională
  • “Potrivit mai multor surse, reducerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală va începe între ianuarie şi martie, dacă se va întâmpla mai devreme ar avea un impact negativ”, a declarat Christoph Riniker, director pentru cercetare strategică la Baer Group în Zurich. Un sondaj Bloomberg din 6 decembrie a arătat că 34% dintre analiştii intervievaţi consideră că FED va reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni, de 85 de miliarde de dolari, la şedinţa din 17-18 decembrie.
  • Titlurile europene s-au depreciat în prima săptămână din decembrie, pe fondul speculaţiilor cu privire la proximitatea inflexiunii politicii monetare în Statele Unite ale Americii, dar şi a informaţiilor din sfera unor companii.
  • Sentimentul investitorilor în Zona Euro s-a deteriorat uşor în decembrie. Indicatorul calculat de Centrul de Cercetare Economică Sentix a scăzut de la 9,3 p. în noiembrie la 8 p. în decembrie.
  • Acţiunile americane au scăzut în această săptămână, pe fondul creşterii probabilităţii de inflexiune a politicii monetare la ultima şedinţă FED din acest an (programată la jumătatea săptămânii viitoare), mai ales în contextul acordului politicienilor cu privire la bugetul de stat pe anul curent.


Piața românească a produselor structurate
  • O săptămână foarte liniștită pe sectorul produselor structurate. Nu au ieșit și nu au intrat noi simboluri pe piață. Volume relativ reduse tranzacționate. Un sector care are nevoie de susținere după scandalul HARINVEST.
  • Analiză ZF: Cine a intermediat cele mai mari tranzacții cu instrumente structurate în primele 11 luni ale anului 2013? ăspuns: BCR - 358 milioane lei, Harinvest 277 milioane, Broker Cluj - 179 milioane și 221 milioane alții, cu tranzacții relativ mici.
  • Surse apropiate casei de brokeraj Harinvest Rm. Vâlcea fac dezvăluiri din interiorul unuia dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa de capital. Mai multe greşeli, neglijenţe şi probabil infracţiuni au dus la o pagubă estimată la circa 15 milioane de lei, care face cea mai proastă impresie despre responsabilii cu supravegherea pieţei şi despre funcţionarea sistemului de apărare a acesteia împotriva fraudei. Sursele Harinvest încearcă să implice în scandal şi brokerii de la BCR şi SSIF Broker Cluj Napoca.
    Un agent de bursă al casei de brokeraj Harinvest ar fi implicat BCR şi SSIF BROKER Cluj Napoca într-„un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare“, a unor produse structurate, instrumente financiare de mare risc, pe care se poate câştiga dar şi pierde de zeci de ori suma investită, potrivit unui aşa zis comunicat al Harinvest, nesemnat însă şi neasumat explicit de conducerea firmei de brokeraj. Activitatea SSIF Harinvest este suspendată pentru o perioadă de 90 de zile, în urma controlului desfăşurat de ASF la societate în perioada 15-27 noiembrie 2013.
    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat o serie de "aspecte de natură penală" la firma de brokeraj SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penală", în urma unui control în care a identificat şi "nereguli în relaţia client-intermediar".

Apropiindu-ne de finalul de an, lucrez la restructurarea buletinului. După o experiență de un an și câteva luni, consider că este timpul să schimb în unele locuri câteva aspecte. Aștept propuneri și din partea celor care doresc să contribuie la dezvoltarea acestui proiect. Vă asigur că am să le analizez cu mare atenție!



Sursele utilizate pentru formularea și susținerea ideilor care le-am prezentat mai sus au fost: Agerpres, Broker, Business24, Capital, Economica, Financiarul.ro, Finanțiștii, Tradeville, Ziarul Bursa, Wall-Street, Ziarul Financiar și nu în ultimul rând blogul lui Traian Stan, un pasionat al burselor.

Imagine de test - Volumele instrumentelor tranzacționate la BVB




Secţiunea 1 - Ponderea produselor structurate în totalul tranzacţiilor la BVB

Tabloul general al grupelor de instrumente tranzacţionate, în săptămâna trecută, este prezentat mai jos. Clasificarea instrumentelor aparţine bursei, tabelul sintetizând rapoartele zilnice emise de Bursa de Valori Bucureşti.
Pentru a face o analiză comparată, consider ca relevantă ponderea fiecărui instrument în totalul tranzacţiilor săptămânale. Astfel procentul respectiv ne arată interesul traderilor pentru acel tip de instrument.




Tabelul de mai sus s-a obtinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Instrumentele structurate înregistează în săptămâna încheiată un volum de tranzacţii de 3,62 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor este mai mică, comparativ cu săptămâna trecută, când volumul acestora a fost de 5,52 milioane lei.
Ponderea structuratelor în totalul tranzacţiilor săptămânale se situează doar la 0,61% iar media anuală este 4,14%.
Ponderea scăzută a structuratelor se datorează și volumului mare de tranzacții de joi, când FP a vândut deținerile la TGN.

Prezint mai jos, statistica săptămânală cu instrumente structurale tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti:
  • Cea mai mare valoare zilnică tranzacţionată a fost de 0,933 milioane lei, realizată joi
  • Cea mai mică valoare zilnică tranzacţionată a fost de 0,379 milioane lei, realizată vineri
  • Media zilnică săptămânală a tranzacţiilor realizată cu instrumente structurate este de 0,725 milioane de lei.
Pentru comparaţie, statistica anuală cu instrumentele structurate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti este:
  • Cea mai mare valoare zilnică tranzacţionată a fost de 6,606 milioane lei, realizată joi, 13.06.2013
  • Cea mai mică valoare zilnică tranzacţionată a fost de 0,062 milioane lei, realizată vineri, 29.03.2013
  • Media zilnică anuală a tranzacţiilor realizată cu instrumente structurate este de 2,137 milioane lei



Secţiunea 2 - Clasamentul simbolurilor după volumele de tranzacţionare, în ordine descrescătoare

În tabelul de mai jos, am grupat toate tranzacţiile săptămânale realizate la nivelul fiecărui simbol, indiferent de ziua de tranzacţionare. Am dorit să evidenţiez, grupat pentru fiecare simbol, variaţia săptămânală a preţului mediu, minimele şi maximele săptămânale, minimele şi maximele anuale, numărul de tranzacţii şi volumul bănesc realizat.
Acesta este tabloul general de tranzacţionare, el reprezentând punctul de plecare al tuturor analizelor săptămânale.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa B V B, disponibile pe www.bvb.ro

Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 50% din totalul realizat cu instrumente structurate.
Simbolurile care au generat 80% din volumul de tranzacții cu produse sructurate ocupă primele 9 locuri.
Această statistică ne ajută să evaluăm rapid starea din piaţă, urmărind doar activitatea simbolurilor relevante.

În săptămână încheiată s-au tranzacţionat 45 de simboluri cu instrumente structurate.
Pe parcursul acestui an, media săptămânală a simbolurilor tranzacționate, a fost de 45.



Secţiunea 3 - Clasamentul volumelor, în funcţie de activul suport şi emitenţi

Pe baza fiecărui activ suport se emite unul sau mai multe instrumente structurate. În această secţiune sunt prezentate cumulat toate simbolurile care s-au tranzacţionat în săptămâna analizată grupate pe activ suport de bază. Pentru a uşura comparaţiile am ordonat descrescător tranzacţiile pe fiecare activ suport, indiferent de emitent sau tipul de instrument.
Deducem de aici interesul traderilor pentru fiecare activ suport.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

În săptămână încheiată s-au tranzacţionat structurate corespunzând la 14 active suport.
In anul 2013 media săptămânală a activelor suport tranzacționate este de 12.
Cele mai importante tranzacții s-au făcut cu simbolurile emise de ERSTE Group.



Secţiunea 4 - Statistica tranzacţiilor după activele suport, pe zile de tranzacţionare

În tabelul de mai jos am prezentat zilnic tranzacţiile care au la bază un activ suport. Se regăsesc însumate pentru fiecare zi de tranzacţionare toate simbolurile construite pe baza unui suport activ, indiferent de emitent sau furnizorul de lichiditate. Pentru fiecare activ suport sunt evidenţiate separat tranzacţiile Short şi Long.
În acest mod se vede clar care au fost opţiunile traderilor pentru fiecare activ suport în fiecare zi de tranzacţionare. Statistica include doar Certificatele Turbo, grupate pe cele două opţiuni Short şi Long. Din această cauză, totalul săptămânal al acestei secţiuni diferă uneori de totalul din Secţiunea 1, unde regăsim însumate tranzacţiile cu toate tipurile de instrumente: Certificate Index, Certificate Turbo şi Certificate Bonus.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro

Analizând volumul zilnic şi săptămânal tranzacţionat pe fiecare activ suport şi comparând ponderea tranzacţiilor Short şi Long, se constată următoarele tendinţe:
  • Active suport cu opţiunea SHORT (unde ponderea tranzacţiilor sorth pe activ >0,70%): SP500
  • Active suport cu opţiunea LONG (unde ponderea tranzacţiilor long pe activ >0,70%): FP, EBS, WTI, GLD și SLV
  • Active suport indecise (unde ponderea long/short este aproximativ echilibrată): DAX, DJI și SNG
Pentru celelalte active suport, volumul tranzacţiilor fiind mic, este impropriu a indica existența unui anumit trend.



Secţiunea 5 - TURBO jurnal

Sinteza zilnică privind tranzacţionarea instrumentelor structurate este sistematizată în această ultimă secţiune a buletinului. Am ales varianta tabelară pentru a prezenta sistematic, unitar şi în condiţii comparabile săptămâna analizată. Fiecare zi de tranacţionare are rezervată o coloană iar ultima coloană cuprinde sinteza săptămânală conţinând aceiaşi indicatori pe care i-am urmărit zilnic. Tabelul grupează informaţiile care descriu o perioadă de tranzacţionare, respectiv:
  • Lichiditatea - ne indică valoarea în milioane lei a instrumentelor structurate tranzacţionate;
  • Top 3 cele mai tranzacţionate active suport - arăta care au fost cele mai căutate active suport ale zilei. Grupează toate tranzacţiile efectuate pe un acelaşi activ suport, indiferent de tipul instrumentului (certificat turbo, bonus sau index) sau de emitent.
  • Ponderea primelor trei active - este indicat procentul deţinut de primele trei active suport în totalul valoric al instrumentelor structurate tranzacţionate la nivelul zilei. Acest indicator ne arată care este gradul de concentrare a pieţei, sau spus altfel, cât din piaţă este ocupată de primele trei active suport.
  • Top 3 simboluri tranzacţionate - sunt prezentate primele 3 titluri tranzacţionate, descrescător după valoarea tranzacţionată, exprimată în milioane lei.
  • Top 3 creşteri de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare creştere procentuală a preţului în ziua respectivă. Împreună cu următorul indictor ne arată gradul de volatilitate din piaţă.
  • Top 3 scăderi de preţ - sunt prezentate simbolurile care au avut cea mai mare scădere procentuală a preţului în ziua respectivă. Cu cât volatilitatea (fluctuaţia) este mai mare, de regulă, cu atât simbolurile respective devin mai căutate de traderi.




Tabelul de mai sus s-a obţinut prin prelucrarea datelor din Rapoartele zilnice de piaţa BVB, disponibile pe www.bvb.ro




NOTE:

1. Tabelele de mai sus s-au obținut prin prelucrarea datelor publicate în Rapoartele zilnice de piață a Bursei de Valori București, disponibile pe www.bvb.ro
2. Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special.
3. Îi invit pe toţi cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat sau despre conţinutul acestui buletin, să le formuleze direct la comentarii sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului blogului.


Vă doresc o săptâmănă frumoasă cu tranzacţii profitabile !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu