Google+

2 februarie 2014

TURBO buletin 68


Se instalează deprecierile de preț?


Contextul general privind piața de capital din România

Ultima săptămână de tranzacționare la lunii ianuarie 2014 a fost o săptămână în care toți indicii bursei românești au închis pe scădere. Zilnic, indicii de bază, au închis pe pierdere (singura excepție fiind ziua de marți). Având în vedere că scăderea prețurilor are loc pe un volum de tranzacționare mare, se pare că investitorii sunt cuprinși de o relativă panică și că încearcă să scape de acțiuni, la actualele prețuri. Panica s-a instalat după ce FED a anunțat reducerea programului QE3 la 65 miliarde USD/lună.
Se așteapătă în această perioadă rezultatele financiare aferente trimestrului IV din anul 2013 precum și datele pentru caledarul financiar 2014 pentru emitenții listați la BVB.
Directorul General BVB Sobolewski a afirmat vineri: "Vreau ca Bursa de Valori București să ajungă unul dintre starurile Europei şi unul dintre centrele financiare cu rază de acţiune internaţională, situat în Europa de Sud-Est dar cu prezenţă globală. Acum este un vis, dar sper ca de fiecare dată când vom deschide un nou an bursier la Bucureşti să fim tot mai aproape de acest obiectiv". Afirmația a fost făcută în avanpremiera unui eveniment care încearcă să mărească vizibiltatea BVB la începutul anului 2014.
Evenimentele punctuale, intervenite pe piața instrumentelor structurate românești, au fost următoarele:
  • Luni dimineața au fost comunicate noile bariere și prețuri de exercitare, valabile pentru certificatele turbo open-end emise de Erste Group Bank AG. Este o practică curentă ajustarea săptămânală a nivelului de barieră și a nivelului de exercitare pentru produsele tip open.
  • Joi, produsele structurate cu activ suport SNG au fost oprite de la tranzacționare deorece activul suport nu s-a tranzacționat. S-a derulat Adunarea Generală a Acționarilor.
  • Începând de luni 3 februarie sunt lansate la tranzacționare 10 noi instrumente structurate: 5 având suport activ acțkiunile EBS, 3 avâbnd ca suport activ indicele DAX și 2 având ca suport activ indicele SP500.

TURBO jurnal - sinteza săptămânală privind tranzacțiile cu structurate

Observațiile specifice produselor structurate pentru săptămâna bursieră încheiată, le-am sintematizat mai jos:
  • Instrumentele structurate au generat un volum de tranzacţii de 4,347 milioane de lei, valoare ce reprezintă 2,09% din rulajul săptămânii. Ponderea instrumentelor structurate, pe ansamblul anului 2014, este de 1,68% din total piață. Este săptămâna cu cel mai mare volum de produse structurale tranzacționate în acest an, până la această dată.
  • Marți s-a înregistrat recordul anului 2014 cu cel mai mare volum de intrumente structurale realizat la nivelul unei zile: 1,183 milioane de lei.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat 46 de simboluri cu instrumente structurate. Numărul mediu săptămânal de simboluri tranzacționate este de 42. Din acest punct de vedere este o săptămână care se încadrează în limite obișnuite.
  • În săptămână încheiată s-au tranzacţionat structurate corespunzând la 14 active suport. Media săptămânală a activelor suport tranzacționate este de 14. Și sub acest aspect avem o statistică obișnuită.
  • Volumul tranzacţiilor realizat de primele 3 simboluri reprezintă 64% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală a acestui indicator de dispersie este 58%. Avem deci o săptămână în care tranzacțiile cu volum mare au fost concentrate pe mai puține simboluri.
  • Volumul tranzacţiilor realizat de primele 10 simboluri reprezintă 88% din totalul realizat cu instrumente structurate. Media anuală pentru acest indicator este 87%. Din acest punct de vedere, nu avem modificări semnificative.
  • Topul săptămânal al activelor suport tranzacționate sunt: DAX, DJI și FP. În anul 2014 cele mai multe tranzacții s-au înregistrat cu activele suport: DAX, WTI și DJI. Noutatea săptămânii o reprezintă interesul pentru simbolurile construite pe suport FP. Faptul că indicii piețelor au fost foarte volatili în această săptămână se reflectă și în statistica celor mai tranzacționate active suport.
  • Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate de simbolul EBWTITL13 (+14,32%), EBWTITL11 (+12,84) respectiv EBGLDTS16 (+12,18). Top 3 creșteri de preț din această săptămână este un top relativ modest, maximele înregistrate fiind de multe ori depășite de maxime zilnice.
  • Cele mai mari scăderi de preț au fost pe BKDOWTL10 (-40,74%) urmate de BKDOWTL9 și EBSLVTL14. Această evoluție confirmă descreșterile generalizate de preșuri care au loc pe bursele internaționale.
  • Se menține și în această săptămână un interes aparte pentru instrumentele structurate având ca suport titluile FP - Fondul Proprietatea, opțiunea Long. Tranzacțiile cu structuratele bazate pe FP au ajuns în top 3 volume tranzacționate titluri.
  • Sub aspectul datelor de mai sus, săptămâna încheiată pentru instrumentele structurate a fost cu ceva mai bună decât media anuală, sub aspectul volumelor tranzacționate.
  • În această săptămână s-au stabilit trei recorduri aferente anului 2014: săptămâna cu cele mai mari tranzacții, ziua cu cele mai mari tranzacții (marți) și structuratele bazate pe FP ocupă locul 3 în topul săptămânal al celor mai tranzacționate simboluri.
  • Cum indicii bursieri încă nu și-au confirmat un trend clar, mențin și pentru săptămâna care urmează anticiparea ca posibilele surprize să vină din zona structuratelor având ca activ de bază WTI, GLD și SLV. Este greu de a anticipa oarecare direcție de evoluție însă intervalul de variație pentru aceste active suport este foarte strâns de câteva săptămâni. Acest lucru ne indică o acumulare prelungită care poate să explodeze în conjunctura actuală de piață.

Secţiunea 3 - Sentimentul cititorilor pe diferite teme

Începând cu luna ianuarie 2014, în fiecare ediție a buletinului, voi insera un mic chestionar. El este opțional.
Rolul chestionarului este de a introduce cititorul în problematica instrumentele structurale și a-l familiariza cu noțiunile legate de acest subiect.
Nu există răspunsuri bune sau răspunsuri greșite, chestionarul având doar rolul de a atarge implicarea cititorului.
Iar la final, o mențiune obligatorie: nu se solicită și nu se înregistrează identitatea celor care răspund la chestionar.

Așa că vă invit să răspundeți la întrebările de mai jos, mulțumindu-vă anticipat de colaborare.



Ne reîntâlnim duminica viitoare, la o nouă ediție TURBO buletin.
Vă doresc o săptâmănă frumoasă cu 
tranzacţii profitabile !


NOTE:
  • Precizez că acest buletin are doar o valoare informativă și nu este o recomandare de a investi sau a nu investi în aceste instrumente, în general, sau într-un oarecare simbol în special
  • Cei care au păreri, idei sau propuneri faţă de subiectul tratat, îi invit să le formuleze în caseta de comentarii de mai jos sau să le transmită direct pe adresa de mail a autorului blogului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu