Google+

1 noiembrie 2012

Cine agită cotaţia certificatelor TURBO ?



Privind piaţa certificatelor TURBO observăm că sunt momente de acalmie în care practic nu se întâmplă nimic urmate apoi de minute de agitaţie în care cotaţiile se mdifică frecvent şi apoi iar se instalează relativa linişte. M-am întrebat cum se explică acest fenomen şi pentru a găsi răspunsuri am luat în calcul următoarele ipoteze de lucru:

  • A. Cotaţia certificatelor TURBO se mişcă datorită mişcărilor activului suport
  • B. Cotaţia certificatelor TURBO se mişcă urmare a acţiunii jucătorilor din piaţă
  • C. Cotaţia  certificatelor TURBO se mişcă la apariţia unor zvonuri pe piaţa finaniară

Voi relua cele trei afirmaţii de mai sus, încercând să formulez explicaţiile pe care le cunosc până la această dată şi care le consider relevante pentru analiza.

Activul suport al certificatelor TURBO tranzacţionate la BVB este cotat pe diverse pieţe care au un anumit orar de funcţionare care nu întotdeauna se suprapune cu orarul BVB. O parte a certificatelor TURBO au ca activ indici bursieri (DJI, DAX, S&P). Aceşti indici au propriul lor orar de funcţionare. Când la Bucureşti se închide piaţa la ora 18.30 indicii respectivi continuă să se modifice astfel încât dimineaţa constatăm un dezechilibru între cotaţiile din ziua trecută şi realitatea curentă. Înseamnă că la deschiderea zilei de tranzacţionare vor fi necesare ajustări de preţuri la cumpărare. Uneori se pot face ajustri chiar la preţul de  vânzare, atunci cînd piaţa a depăsit aşteptările noastre. Apoi sunt activele suport care se tranzacţionează la BVB precum titlurile FP, SNP şi TLV. Aceste certificate putem spune că sunt sincronizate cu BVB. Mai există active suport (aur, argint) care sunt tranzacţionate permanent. Şi în acest caz pot să existe diferenţe semnificative între închiderea de ieri şi deschiderea de azi. Şi ăn acest caz se impun corecţii.

Acţiunea jucătorilor din piaţă
Intervenţia jucătorilor în piaţă este pusă fie pe dorinţa unora de a lichida anumite poziţii şi de a face rost de licidităţi fie unii doresc să facă plasamente încercând să intuiască o posibilă mişcare a activului suport.

Zvonurile pe piaţa financiară
Zvonurile din piaţă au farmecul lor şi agită piaţa. Este o frenezie aproape similară cu piaţa FOREX. Se constată de multe ori că după intervenţii publice ale persoanelor cu putere de influenţă pieţele se mişcă. La fel se întmplă atunci când se pregătesc armele să vorbească ... Acestea sunt mişcările de preţuri care sunt cel mai greu de anticipat atât ca amploare cât şi ca durată în timp.

Constatînd că piaţa certificatelor TURBO este atît de dinamică, cred că nişte măsuri de precauţie sunt binevenite. Acestea ar fi bine să ne protejeze atât la cumpărare cât şi la vânzare. Astfel, propunerea mea este ca:
1. Ordinele de cumpărare să fie plasate în piaţă doar cu valabilitate de o zi. Contextul de tranzacţionare este foarte dinamic şi mâine este posibil ca ordinul emis azi să se execute la un preţ nefavorabil
2. Ordinele de vânzare să se declanşeze automat la atingerea unui anumit nivel de preţ considerat acceptabil. În acest mod se poate marca profitul, indiferent dacă eşti în faţa calculatorului sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu